Безпредел на цинизма: САЩ налагат нови санкции — част от «Срещата на върха за демокрация»

Министерството на финансите на САЩ следващата седмица ще наложи серия от нови санкции като част от «Срещата на върха за демокрация» на американската администрация, предаде Reuters, позовавайки се на представител на министерството.

Безпредел на цинизма: САЩ налагат нови санкции - част от "Срещата на върха за демокрация"

Според агенцията лицата, които според Вашингтон са замесени в корупция, сериозни нарушения на правата на човека, а също така се занимават с подкопаване на демокрацията, ще попаднат под ограниченията. От ведомството не уточниха срещу кого точно ще бъдат въведени ограниченията.

Според източника Министерството на финансите на САЩ също така възнамерява да ограничи «вратичките», които позволяват на корумпирани служители да използват американския пазар на недвижими имоти, както и като цяло да повиши прозрачността на корпоративната собственост.

Съединените щати ще бъдат домакини на Срещата на върха за демокрация, която събира лидери на страни, защитници на правата на човека и бизнесмени, от 9 до 10 декември чрез видеоконферентна връзка. На мероприятието са поканени 110 държави и територии.

Русия, Унгария, Китай, Турция, Саудитска Арабия, арабските страни от Персийския залив, Иран, Северна Корея, Венецуела, Никарагуа, Судан и Етиопия, както и редица други страни от Африка, Латинска Америка и Азия не бяха включени в списъка на поканените.

По-рано прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че решението на американските власти да не поканят Руската федерация и Китай на срещата на върха за демокрация е опит да се „начертае разделителна линия“.

По-рано посланиците на Русия и Китай в Съединените щати Анатолий Антонов и Цин Ган обвиниха Вашингтон, който организира «Срещата на върха за демокрация», в разпалване на идеологическа конфронтация. Съвместното изявление на дипломатите публикува National Interest.

Русия и Китай към САЩ: Разпалвате идеологическа конфронтация, в Щатите няма свобода!

„Този ​​очевиден продукт на манталитета на Студената война ще предизвика идеологическа конфронтация и разделение в света, създавайки нови „разделителни линии“… Невъзможно е да се предотврати формирането на глобалната полицентрична архитектура, но това може да затрудни обективния процес. Китай и Русия категорично отхвърлят тази стъпка“, се казва в статията.

Авторите съветват САЩ, които критикуват руската и китайската демокрация, да се съсредоточат върху собствените си проблеми. Антонов и Ган припомнят на Вашингтон потушаването на протестите в САЩ с гумени куршуми и сълзотворен газ, като отбелязват, че „това не звучи като свобода“.

По-рано прессекретарят на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков заяви, че решението на американските власти да не поканят Москва и Пекин на «Срещата на върха за демокрация» е опит да се „начертае разделителна линия“.

Припомняме: «Срещата на демокрациите» — евтин PR на загниващия Запад

На 9-10 декември тази година трябва да се случи събитие, което още в зародиша си претендира за статут ако не на „историческо”, то поне от голямо значение за целия „колективен Запад”. Става дума за «Срещата на върха на демокрациите» (в друга интерпретация — «Среща на върха за демокрация»). Неговите участници твърдо възнамеряват преди всичко да прокарат определена ясна и недвусмислена линия, посочваща къде свършва „свободното общество“ и започват зловещите „авторитарни режими“. Е, и, разбира се, «праведниците» да се „разграничат“ от тях по най-решителен начин.
"Срещата на демокрациите" - евтин PR на загниващия Запад

На пръв поглед организаторите на това събитие са водени от най-добри и благи мотиви – „да консолидират всички „здрави сили на света“, за да застанат заедно в защита на такива основни ценности като демокрация, права на човека, справедливост, избори … и, всичко по-надолу в скучния списък.

В същото време има сериозни опасения, че всъщност срещата на върха изобщо няма да насърчи обединението и взаимното разбирателство, а, напротив, ще се превърне в поредното (и доста опасно) разделение на различни лагери на държавите, съществуващи на нашата планета.
Откъде идват подобни предположения и какви в действителност биха могли да бъдат последствията от тези „демократични събирания“? Нека се опитаме да разберем.

PR на Байдън и «реванш» за Афганистан
Според наличните данни, първият кръг от задушевното общуване на „демократичните лидери“ ще се проведе във виртуален формат, който стана познат на всички по време на пандемията на коронавирус.
Ако нещата вървят добре, след година и нещо участниците в „учредителната” конференция, видите ли, ще стигнат дотам да се прегърнат в истинска демократична прегръдка.
Както и да е, основното не е дали разговорът ще се проведе „в реалния живот“ или онлайн. Важно е кой и какво точно ще говори.

Инициатор и основен «стожер» на „срещата на върха” съвсем очаквано са САЩ.

Или по-скоро настоящият им президент Джо Байдън. За първи път тази идея, вече в статута си на държавен глава, той изрази, ако не ме лъже паметта, в началото на тази година, тоест всъщност веднага след изборите и встъпването му в длъжност.

На благодарните слушатели измежду служителите на Държавния департамент, които с нетърпение слушаха новия стопанин на Белия дом, който им представи собствения си възглед за външната политика на страната, всичко това беше поднесено под подправения с огромно количество политически подправки сос за „необходимостта от коригиране на най-опасните гафове и стратегически грешки», направени в тази област от Доналд Тръмп.

Е, нещо от рода на — «Америка се завърна» и така бла- бла- бла- в същия дух.
Ако искате да „запишете точки“ в политиката, плюйте на предшественика си, това е в основата на така вече изтъркатия сценарий, който, апропо, успешно се прилага от едни други американски възпитаници по света и у нас.

Според стария Джо, точно толкова шумно, претенциозно и глобално събитие ще позволи на Вашингтон да осигури собственото си „завръщане“ възможно най-ефективно. И в същото време, между другото, ще напомни на всички отвъдморски „умници“, които се отпуснаха много по времето на Тръмп, че лидерът, знаменосецът, вокалистът и като цяло центърът на „свободния свят“ са само Съединените щати и никой друг.

Нещо повече, първоначално замисленото като международно PR събитие за Байдън и неговите политически сподвижници, срещата в крайна сметка се превърна в наистина вопиюща нужда за самите Съединените щати.

Всичко се оказа болезнено зле след бягството от Афганистан, където американците (противно на собствените им изявления, направени по-късно) се бяха стоварили само да „установят демокрацията“ и да я защитят от брадатите муджахидини.
Уви, не се справиха, афганистанците, които наивно им се доверяваха, бяха поставени извън класацията, а дори съюзниците от НАТО, нека си го кажем, бяха «захвърлени», а никой дори и не информира талибаните за предстоящата капитулация на страната.

Накратко, американците претърпяха репутационни загуби, чийто мащаби е трудно дори да се оценят.

Най-неприятното е, че някои хора, поглеждайки настрани в посока САЩ, започнаха да се отдават на съмнения от рода на:
„Определено ли са най-готините или вече не са?“

Този вид «объркване и колебание», изключително опасни за имиджа на «световния хегемон», трябва да се разсее чрез предстоящата среща на върха.
Но «сакралният смисъл», разбира се, не се заключава само в това.

С понеслата се натрапчива идея за заплашващия «световната общност» и конкретно американските интереси «настъпващ тоталитаризъм» Байдън иска да изпрати решителен сигал на разпасалите се «сили на злото».

Е, и попътно, за пореден път да раздели света на «агънца» и «вещери», на «праведни» и «грешни», на «лоши момчета» и «добри», които им се противопоставят.
Всичко, както в основата на американската култура — черно-белите комикси.
Но реалният свят не е роден от молива на художника на «вселената» и в него не всичко е толково еднозначно и просто.
Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments