The Times: Путин отново обърна поглед към Балканите

«Таймс» посочва, че Путин със своя «хладен поглед» умело разделя Европа, използвайки широк спектър от политически, икономически и военни методи. Сега той отново се заема с Балканите и постига целите си там. Западът е фрагментиран и все още не е в състояние уверено да се изправи срещу Русия. Европа трябва да се концентрира, твърди авторът.

Превод от The Times (Великобритания):

(статията е откровено и брутално русофобска, публикуваме я само, за да задоволим интереса на читателите си към опознаване дълбините на западното блато, бел.ред.)

 The Times: Путин отново обърна поглед към Балканите

Ако и сега загубим от Путин, Балканите отново ще се взривят

Западът трябва да устои на „студения поглед“ на Путин. В противен случай нарастването на междуетническото напрежение в Босна ще хвърли Европа в криза.

…Историята много пъти е показвала, че пренебрегваме Западните Балкани в наш ущърб. Тук избухна световният пожар от 1914 г. и драматичните събития от 90-те години на миналия век, което е най-кървавата война в Европа от 1945 г. насам. Тук се събраха най-важните явления в глобалния микрокосмос — пълзящата намеса на Русия, разочарованието на местните народи от европейските идеали, самоелиминирането на Америка от региона, укрепването на пипалата на китайското влияние, широко разпространената корупция, най-печелившите престъпни пътища за нелегална миграция и горчивото минало на конфликтите.

Тук Русия опита всичко, за да осуети стремежите на милиони хора да живеят в стабилни, ориентирани към Запада страни: опит за държавен преврат в Черна гора, сериозна намеса в референдума в Македония, затягане на задушаващата хватка върху бизнеса и политическия живот в Сърбия. Сякаш в края на тази хаотична картина ЕС затвори вратите на надеждите за по-нататъшното си разширяване, а Великобритания загуби лостовете си върху цялата ситуация поради Brexit. В резултат на това Балканският регион се движи неравномерно по волята на вълните.

От години лидерът на доминираната от сърби Република Сръбска Милорад Додик подкопава ситуацията в Босна и Херцеговина с активната подкрепа на Русия и Сърбия. За Москва това служи за блокиране на разширяването на евроатлантическите институции: Босна ще бъде като Украйна, Грузия и Молдова, тъй като не може да се присъедини към НАТО или изобщо да функционира като нормална страна.

Ситуацията ескалира през последните седмици. Додик е близо до отделянето на Република Сръбска от Босна, страна, в която хървати, босненци и сърби все още живеят в крехък баланс.

Додик каза, че отново ще вдигне армията на босненските сърби, силата, отговорна за геноцида в Сребреница. Той се опитва да се възползва от слабостта и разсеяността на Запада, за да изостри кризата, което ще доведе до радикална промяна на политическата карта на Балканите, а територията, която ръководи, отново ще бъде присъединена към Сърбия.

Това е пряко предизвикателство към Дейтънското мирно споразумение. И веднага щом някой може отново да промени границите на страната по етнически линии, ще се появят още много национални малцинства, чието местоположение може да се използва за оправдаване на промяната на други граници: етническите сърби в Черна гора, етническите албанци в Косово, етническите руснаци в Балтийските държави. Никой не трябва да има съмнения, че случващото се представлява заплаха за сигурността и стабилността на съществуващия режим на европейско съседство.

Обединеното кралство и ЕС трябва да се присъединят към САЩ, за да наложат санкции на всеки, който подкопава Дейтън.

Западните страни трябва да работят заедно, за да потвърдят отново подкрепата си за Върховния представител на ООН, твърдо отстоявайки легитимните му правомощия да се намесва пряко в делата на Босна, за да защити целостта на страната.

Наложително е малките европейски мироопазващи сили, известни като Eufor, да бъдат подсилени от войски на НАТО, разположени в стратегически важните райони като Бръчко и летище Тузла.

Може да звучи грубо, но само сила, решителност и желание за действие могат да предотвратят много трагедии.

Колапсът в Афганистан показва какво се случва, когато Западът загуби своята сила и отслаби глобалното си влияние, намалявайки своята площ. Не може да се позволи същото да се случи на европейския континент, в сърцето на нашата обща сигурност.

Понякога Западът трябва да устои на този хладен поглед от Путин и решително да отхвърли неговата тактика и тактиката на неговите поддръжници. А Балканите са важно място за започване на този процес.

Коментари на читатели: 

Steve in Cambridge

Уилям Хейг (авторът, бел.ред.) може да се противопоставs на Путин, но ние сме «хартиен тигър» за Русия. НАТО няма да се намеси, западните страни не искат да се намесват и ние ще наложим санкции на няколко души, но в крайна сметка ще оставим всичко да се случи както иска Русия. Украйна е толкова удобна „мъртва котка“ – полезна и за Джонсън, и за Путин – но ще действаме ли? Малко вероятно.

Iain Macleod

Великобритания няма нищо общо с решаването на проблемите на Балканите, Украйна или Русия. Всичко това са воплите на ЕС, САЩ и НАТО.

Martin Casey

Сърбия я обвиняват, че настоява за запазване на териториалната си цялост, включително създадената изкуствено независима република Косово.

Република Сръбска е обвинена, че иска същата независимост като Косово. Тук има ясни двойни стандарти.

adam smith

Всичко това е антируска параноя. Митеран каза, че Тачър „имала очите на Калигула“. Сега Путин имал „най-студените очи, които авторът някога е виждал. По-студени от най-лошите гангстери и тирани! Наистина ли? Забравихте откъде идва съвременна Русия: рушащата се империя при пияния Елцин буквално рухна. Путин я събра и се противопостави на разширяването на НАТО през бившите републики. Няма нищо лошо в това. Русия няма финансови или политически мотиви да отприщи световна война. Да, Русия наистина иска да премахне Киев от орбитата на НАТО – защо не? Колкото до бензина, наистина ли можем да разчитаме, че без да купуваме нейния нефт, ще уморим Русия от глад?! Всичко звучи като абсурд и параноя!

Източник: https://www.thetimes.co.uk/article/if-we-falter-the-balkans-will-explode-again-7rk3z2npl

Петя Паликрушева, превод и редакция за News Front

Коментари:

comments powered by HyperComments