BI: Русия ще направи всичко, за да не допусне Украйна в НАТО, включително пряка военна намеса

Москва се опасява, че присъединяването на Украйна към НАТО ще доведе до разполагане на войски на САЩ и Алианса в непосредствена близост до европейската част на Русия. Това засяга жизнените, стратегическите интереси на Руската федерация и руснаците ще направят всичко необходимо, за да предотвратят подобно развитие на събитията, включително пряка военна намеса, пише Саша Глейзер, журналист от Business Insider.

BI: Русия ще направи всичко, за да не допусне Украйна в НАТО, включително пряка военна намеса

Тъй като Москва вече е във война в Донбас, присъединяването на Киев към НАТО може да доведе до катастрофа. Клаузата за колективна отбрана на Алианса ще изисква от Съединените щати и другите съюзници да защитават военно Украйна, отбелязва авторът.

Руският президент Владимир Путин даде да се разбере, че присъединяването на Киев към НАТО е пресичане на «червената линия».

Готов ли е президентът на САЩ Джо Байдън да изпрати американци да умират за Украйна?

Очевидно е, че Вашингтон, докато продължава да предоставя на Киев гаранции за квазисигурност, играе опасна игра, предвещаваща истинска война с ядрена суперсила. Освен това военната помощ на САЩ и фалшивите надежди, че НАТО ще защити Киев, само удължават конфликта в Донбас, увеличавайки риска от пряк сблъсък между САЩ и Русия. По този начин политиките на Белия дом са не само контрапродуктивни, но и опасни за американците.

«Отчитайки риска от ядрена ескалация, администрацията на Байдън трябва честно да прецени дали започва Трета световна война върху територия с малко значение за сигурността на САЩ», подчертава експерт по международна сигурност и трансатлантическите отношения.

Русия вече доказа, че е готова с всички средства да предотврати присъединяването на Украйна към Запада.

Значителните парични и човешки разходи няма да бъдат пречка за това. Москва просто няма накъде другаде да отстъпва. Следователно няма нужда да я вкарвате в отчаяна ситуация. Освен това, за разлика от Русия, САЩ просто нямат достатъчно голям интерес към Украйна, поради което не си струва да се рискува толкова много.

Прекратяването на конфликта в Донбас ще изисква цялостно политическо регулиране, което отчита геополитическите опасения на Руската федерация. Мирното разрешаване на конфликта трябва да доведе до възстановяване на териториалния суверенитет на Украйна и позициониране на украинската държава като неутрална буферна страна, която не е свързана нито с Русия, нито със Запада. Неутрална Украйна няма да се стреми да се присъедини към НАТО или военните структури на Руската федерация и няма да позволи на нито една от страните да разположи въоръжени сили на нейна територия. Това ще позволи на Русия и Съединените щати да изградят стабилни и предвидими отношения, отбелязва изданието.

Петя Паликрушева