САЩ обвиниха Русия в участие в кибератаки върху разработването на ваксини срещу коронавируса

Министерството на правосъдието на САЩ публикува финансовия си отчет за 2021 фискална година, който включва кибер заплахи. Части от документа се цитират от RT.

САЩ обвиниха Русия в участие в кибератаки върху разработването на ваксини срещу коронавируса

В документа се казва, че само през последната година редица страни, включително Русия, Китай, Иран и Северна Корея уж „чрез кибер операции са извършвали дейности и изследвания“, свързани с разработването на ваксините срещу COVID-19 в Съединените щати.

Според министерството се твърди, че тези държави са „компрометирали американските мрежи и вериги за доставки, откраднали са интелектуална собственост и са сеели раздори, за да подкопаят демокрацията“. От ведомството също така посочиха, че кибер субектите, чийто обхват се разширява, създават все по-значителна заплаха за националната, икономическата и личната сигурност.

В същото време докладът не предоставя конкретни факти, които да показват участието на Русия и други страни в подобни кибератаки.

По-рано американската компания Microsoft пусна проучване, според което в периода от юли 2020 г. до юни 2021 г. «руските хакери» са били уж източник на 58% от кибератаките в света.

Петя Паликрушева