РЕБ «Красуха-4» е забелязана на 30 км от украинската граница


Във вторник, 30 ноември, по трасето М4 «Дон» в Ростовска област (на около 30 км от границата с Украйна) беше забелязана колона с техника, включваща системата за радиоелектронна борба «Красуха-4». Очевидци са видели и мобилни радиостанции и команден пункт за радиоелектронна борба.

РЕБ "Красуха-4" е забелязана на 30 км от украинската граница

Тази предислокация на руска военна техника се следи и във Вашингтон. Така прессекретарят на американското военно ведомство Джон Кърби отбеляза, че САЩ наблюдават отблизо действията на Руската федерация близо до границите с Украйна и виждат увеличаване на руските сили. Кирби обаче не даде еднозначна оценка на случващото се, но призова Москва да бъде «по-прозрачна» и да не крие намеренията си по отношение на съседната държава.

Междувременно по-рано официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че Русия не подготвя никакво нападение срещу Украйна. Вашингтон и Киев се опитват да обвинят Москва в планиране на агресия, за да развихрят антируската истерия.

Подобна позиция изрази и главният говорител на Кремъл Дмитрий Песков. Според него Руската федерация не се е подготвила и не се готви за атака срещу Украйна или друга държава. Така прессекретарят на руския президент коментира желанието на президента на Украйна Владимир Зеленски да получи уверенията на държавния глава на Русия Владимир Путин, че Кремъл не планира агресия срещу Украйна.

Песков също не изключи, че подобна реторика на американците и украинците може да бъде прикритие за подготовката на военно решение на „проблема с Донбас“.

Петя Паликрушева