Junge Welt: Само Русия е гаранция за сигурността

Дълги години Путин се опитваше да нормализира отношенията със Запада, но сега Русия е принудена временно да се отстрани от САЩ и ЕС, обръщайки се към други партньори, пише левият германски вестник Junge Welt. В същото време в речта на Путин във външното министерство се казва, че Русия не може да продържава да живее сред непредсказуемостта на Запада. Какъв е изходът и за Русия, и за Запада?

Превод от Junge Welt (Германия):

Junge Welt: Само Русия е гаранция за сигурността

Злонамерените коментатори могат да кажат, че в речта си пред „разширената колегия на Министерството на външните работи“ миналата седмица Владимир Путин просто заяви нещо, което отдавна е очевидно. Русия я изолират на международната арена.Русия вече няма съюзници освен проблемния Александър Лукашенко, както и Китай.

Действително, в тази реч, в която Путин очерта нововъзникващата нова външнополитическа доктрина на Русия и нейното ключово послание, се отразява известна дистанция на Русия от колективния Запад като цяло и от частта на Европа, която беше враждебна към Русия. Ако в предишната външнополитическа доктрина от 2016 г. Съединените щати и Европа се обсъждаха в самото начало, сега Путин спомена Европа само след като говори за страните от ОНД, Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), страните от БРИКС, Китай, Индия, Югоизток Азия, Близкия изток и Латинска Америка.

А за САЩ говори още по-късно – едва след Европа. Той постави задача пред дипломатите си да се стремят към спокойни и конструктивни отношения с колективния Запад, независимо от всичко.

„Възможно ли е изобщо да се договорим за нещо с хронично ненадеждни партньори, които лесно се отказват всякакви предишни споразумения?“ — зададе риторичен въпрос Путин.

Както той продължи, през 90-те години на миналия век НАТО със своето разширяване на изток разруши „почти съюзническите“ отношения с Русия. ЕС все още е нашият водещ търговско-икономически партньор, „но като каза това, Путин подчерта „както и преди”, сякаш даде да се разбере, че това ще се промени. И това наистина се променя: най-големият търговски партньор на Русия отдавна не е Германия, а Китай.

Отношенията с «добрите съседи и приятели» от Китайската народна република Путин нарече «модел на ефективно междудържавно взаимодействие в 21-ви век».

Забележителни са предизвикателствата, които Путин поставил пред своите дипломати за бъдещето: да обезпечат „сериозни и дългосрочни гаранции за сигурност“ по западните и югозападните граници на страната.

От кого да ги получи? От неспособните за преговори «партньори» от Запада? Традиционно това е задачата, която си поставят армиите.

Като аргумент Путин каза:

„Русия не може да съществува по този начин и постоянно да мисли какво може да се случи утре“.

Но не прозира ли в това умора от постоянното притягане на въжето със Запада, умора, която някога подтикна Михаил Горбачов към — неуспешния — опит да облекчи конфронтацията с НАТО чрез отстъпки?

Или очертаното оттегляне на Путин към крепостта, наречена Евразия, е сериозна алтернативна стратегия?

Източник: https://www.jungewelt.de/artikel/415117.abwendung-vom-westen.html

Петя Паликрушева, превод и редакция за News Front

Junge Welt: Само Русия е гаранция за сигурността