Радев и Нинова в сблъсък за кабинет

Президентът се опитва да яхне Столетницата чрез свои кадри в изпълнителната власт

Радев и Нинова в сблъсък за кабинет

Лидерката в оставка на БСП поискала от ПП в правителството да няма никакви министри на държавния глава

Гълъб Донев и Атанас Пеканов извън сметките на всички

Не разправиите между преговарящите формации за бъдещо правителство, а тежкият конфликт между лидерката в оставка на БСП Корнелия Нинова и спечелилият втори мандат президент Румен Радев може да се окаже препъни камъка за четворен кабинет на “Продължаваме промяната”. Това коментираха източници на “Труд”, близки до ръководството на БСП и на “Дондуков” 2.

Напрежението по оста Нинова-Радев ескалирало в нощта, когато съпредседателите на ПП Кирил Петков и Асен Василев дотърчали на “Позитано” 20 в четвъртък малко преди полунощ. Както “Труд” вече съобщи, тогава Петков и Василев се ангажирали да изключат от бъдещо правителство кандидати от “президентската квота”. Двамата обещали на Нинова да вземат хора на Румен Радев точно заради гнева на Нинова, че държавният глава искал чрез редовен кабинет да овладее тотално БСП.

В отговор президентът обявил, че при никакви обстоятелства Нинова не бива да получава шефския пост в парламента.

От БСП вече са заявили неофициално, че няма как Бойко Рашков да мине за човек от тяхната квота и да остане начело на МВР. Социалистите са против и служебният премиер Стефан Янев да оглави военното министерство. Самият Янев пък трудно ще се върне на “Дондуков” 2, тъй като отношенията с Радев били вече обтегнати заради сериозни разминавания по отношения на кадри в служебния кабинет.

Вицепремиерите Гълъб Донев и Атанас Пеканов също били извън сметките за ново правителство. Първият — заради сблъсъка си с Василев и Петков по време на първия служебен кабинет, а вторият — нямал никакво лоби, бил откритие на Радев покрай участието му в стаж в БНБ.

БСП към този момент няма сигурни ведомства освен социалното министерство и здравеопазването.

За там се спрягат съответно Георги Гьоков или Драгомир Стойнев, а за мястото на Стойчо Кацаров -проф. Георги Михайлов. Социалистите имат амбиции и към едно от най-ресурсните ведомства — земеделското министерство, за което обаче от ИТН имат също амбиции чрез Пламен Абровски. От БСП може евентуално да получат и министерството на отбраната, ако Кирил Петков действително спази уговорката да не оставя министри, избрани лично от Радев в бъдещия състав на правителството, но и не вземе ведомството за ПП.

Доказателство, че има напрежение по оста Нинова — Радев е пост във фейсбук на главния секретар на президента полк. Димитър Стоянов от миналата събота (27.11), ден след среднощната среща на Петков и Василев с Нинова. Тогава изненадващо Стоянов написа:

“Тагарев участва в преговорите за коалиционно управление в област “Национална сигурност” като част от екипа на ПП “Продължаваме промяната”. Вие сериозно ли? А не, благодаря!”.

Главният секретар на Радев атакува проф. Тодор Тагарев, но с това наля вода в мелницата на “кадровиците”, които видяха в Тагарев бъдещ министър на отбраната.

От вътрешната опозиция на БСП пък започнаха също залпови критики към преговорите за бъдещо правителство, а причината — че всички опоненти на Нинова логично остават без дялове във властта.

Труд

Коментари:

comments powered by HyperComments