Председателят на КЕВР: България няма нужда от нова ядрена централа

Една ядрена централа се строи, ако страната има нужда от електроенергия. Ние не само, че нямаме нужда, а изнасяме между 1000-2000 вата на ден на електроенергията. България задоволява своите нужди, а и не само от електроенергията.

Председателят на КЕВР: България няма нужда от нова ядрена централа

Това заяви председателят на КЕВР доц. Иван Иванов международна конференция на тема «Перспективи пред енергийната и климатичната сигурност в Европа».

По думите му трите най-важни неща, които трябва да се случат в България, е да има енергийна стратегия, която да бъде приета на ниво, което съответства на самия нормативен акт. В нея трябва да бъдат заложени всички мерки за ускорено развитие на ВЕИ-тата и на децентрализация на енергийната система.

Втората важна тема в енергийната стратегия трябва да е бъдещето на въглищните централи в България. Трябва да има план за алтернативна заетост на хората, които работят там, настоя Иванов. Такъв план не е направен, защото няма нито едно управления няма. Иван Иванов се надява за в бъдеще да бъде направено.

Третата важна тема в новата енергийна стратегия трябва да е бъдещето на ядрената енергетика. Според него нова мощност трябва да бъде изграждане само на базата на заместваща.

Мартин Димитров от «Демократична България» заяви, че от лятото насам се наблюдава сериозно поскъпване на цените на тока и на природния газ, от което редица хора стигнали до крайни емоционални изводи. Ние не знаем няколко важни неща: дали поскъпването е трайна тенденция и затова на този етап не трябва да се бърза с дългосрочни инвестиционни решения. Да се чертае една картина на дългосрочно поскъпване е твърде рано, подчерта Димитров.

По думите му важно е освен да се приеме цялостна енергийна стратегия, да се вземат и мерки в борбата срещу корупцията. Много неща буксуват в България не заради Зелената сделка, а заради корупцията, убеден е Димитров. Проблемите не трябва да се търсят там, където не са.

Зеленият преход е възможен, но той трябва да бъде умен и да насърчава растежа на икономиката, каза още Димитров.

Бившият министър на икономиката и енергетиката Делян Добрев добави, че най-спешното е да се промени законодателството и да се облекчат инвестициите във възобновяемите енергийни източници. Трябва да се промени и Националният план за възстановяване и устойчивост, настоя Добрев, според когото планът е много лош.

Трайчо Трайков, също е бивш министър на икономиката и енергетиката в периода 2009-2012 г., коментира, че новите енергийните технологии се развиват много по-бързо от традиционните. България изостава драматично в решенията за новите технологии, посочи Трайков.

Той не вижда никакво целенасочено усилие да бъде намерена обществена подкрепа за това да се използват новите технологии. Безкрайно важно е България да се подготви много добре за участие по взимане на европейските решения, но общините и местната власт трябва да имат много сериозно участие, подчерта Трайчо Трайков.

По думите му капацитетът на експертите, свързани с енергийна ефективност, се ограничава до знания за топлоизолация на сградите. Всяко едно ново нещо ще е огромен шок към местните администрации, затова и трябва да се мисли в тази посоки, настоя той.

Симеон Янев, News.bg.

Коментари:

comments powered by HyperComments