Лавров: «Ситуацията в Украйна се усложнява от „деструктивната политика на натовските държави“

Преодоляването на кризата в Украйна е възможно единствено чрез пълното и последователно прилагане на одобрения от Съвета за сигурност на ООН Мински комплекс от мерки. Това заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров.

Лавров: "Ситуацията в Украйна се усложнява от „деструктивната политика на натовските държави“

Представяйки пред сенаторите в горната камара на парламента приоритетите във външната политика на Русия, Сергей Лавров отдели специално внимание на кризата в Украйна. Той се обяви за преки преговори между страните в конфликта — Киев от една страна и Донецк и Луганск от друга.

Лавров подчерта, че ситуацията в Украйна се усложнява от „деструктивната политика на натовските държави“.

„Разширяват се доставките на летално оръжие за киевския режим. Увеличават се провокативните маневри с участието на САЩ щети на сушата, във въздуха и в морето в близост до нашите граници. В същото време се опитват да ни диктуват как да се държат въоръжените сили на Русия на нашата собствена територия“. 

Днес Сергей Лавров заминава за Стокхолм, където ще участва в срещата на външните министри на страните от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Очаква се в кулоарите на форума Лавров да разговаря с американския държавен секретар Антъни Блинкън.

БНР