Доц. Огнян Минчев: Румен Радев оказва силен натиск върху Петков и Василев

«Четирите партии, които преговарят за участие в бъдещо коалиционно правителство, трябва да се споразумеят, защото алтернативата не е добра за повечето от тях. Въпреки това те се намират под силен и многостранен натиск, което означава, че постигането на споразумение няма да бъде лесно и то няма да бъде много стабилно, дори само заради факта, че за първи път в историята на България четири политически партии ще съставят коалиция». Тази прогноза направи пред БНР политологът доц. Огнян Минчев.

Доц. Огнян Минчев: Румен Радев оказва силен натиск върху Петков и Василев

Според него лидерите на «Продължаваме промяната» са неопитни в политиката и се намират под силния натиск на президента Румен Радев, на когото, според Минчев, му е харесало да управлява:

«Тъй като това управление не му носи никаква отговорност и никаква цена не плаща за него, а му харесва да бъде значима фигура, предполагам, че той упражнява и кадрови, и всякакъв друг натиск върху ПП, за да нареди хора, които да продължат властовата му позиция и в следващото, избрано вече от парламента, правителство. От «Дондуков» 2 се оказва силен натиск върху Петков и Василев и този натиск ще се засилва«.

Доц. Минчев коментира споменатата от Румен Гечев коалиционна формула за бъдещото правителство 8-4-3-2:

«Тази формула може да е работен вариант или желание на Гечев, но не е потвърдена от водещата формация в преговорите. Тя може би отговаря на съотношението на силите в парламента, но съставът на правителството ще зависи от много други неща».

По думите на политолога заявеното желание на ИТН да поеме Министерството на земеделието показва връзките ѝ със Сарая (ДПС и Доган — б.р.).

Интервю на Даниела Големинова с доц. Огнян Минчев в предаването «12+3»

Коментари:

comments powered by HyperComments