South China Morning Post (Хонконг): Янките закъсняха в страстния роман на китайците с руснаците

Авторитетният хонконгски вестник SCPM пише, че самият Вашингтон с глупавата си политика тласка Русия и Китай в силна прегръдка. Романсът между Москва и Пекин става все по-силен. Сега в тази двойка няма място за Америка, а това е много опасно за нея. Читателите заключават: «Еднополюсният свят в Азия е капут!»

Превод от South China Morning Post (Хонконг):

 South China Morning Post (Хонконг): Янките закъсняха в страстния роман на китайците с руснаците

Пекин беше далеч по-малко враждебен към американците от Москва, но двамата бяха много необмислено хвърлени един към друг в прегръдките си от самия Вашингтон, а двамата заедно са много по-опасни, отколкото всеки поотделно.

Китай и Русия изпращат любовни писма един на друг. Вашингтон е дълбоко разтревожен. Може би затова администрацията на Байдън наскоро малко смекчи антикитайската си реторика.

Никога не трябва да водите дипломатическа война на два фронта, която, както предупреждават някои западни алармисти, може да ескалира в горещи войни за Тайван и Украйна едновременно.

Миналата седмица руският президент Владимир Путин заяви, че неговата страна и Китай са свързани с всеобхватно стратегическо партньорство и тяхното тясно взаимодействие е модел за ефективно сътрудничество между страните по света през 21 век.

Той предупреди, че е безполезно «някои западни страни» да се опитват да забият клин между Русия и Китай сега, когато двете страни последователно продължават да укрепват приятелските си връзки.

За да бъде в крак с Русия, говорителят на външното министерство Чжао Лицзян изпрати ответни целувки на Москва на следващия ден.

Изявленията на Путин, каза той, демонстрират, че двете страни са „стратегически котви и приоритети на външната политика една за друга“, „съседи, които не могат да бъдат разклатени, и реални партньори, които не могат да бъдат разделени или смачкани“.

Съединените щати и някои от техните азиатски съюзници, като Япония и Австралия, дрънкат с оръжие за Тайван. САЩ и НАТО сега правят същото за Украйна. Изглежда някои американски ястреби надценяват външнополитическата мощ и военния потенциал на страната си.

Интересното е, че някои „мъдреци“ във външната политика на САЩ отдавна се застъпват за забиване на клин между Русия и Китай, за да им попречат да изградят способността си да действат в противоречие със западните интереси. Други дори предложиха нормализиране на отношенията с Русия, за да се противопоставят на възхода на Китай. Напълно разумни препоръки, но по някакъв немислим начин Вашингтон успява само да хвърли Москва и Пекин в по-близки обятия един към друг.

В неотдавнашния си доклад влиятелният американски мозъчен тръст «Атлантически съвет», базиран във Вашингтон, заяви, че отделянето на Русия от Китай ще бъде от решаващо значение за бъдещето. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен наложи идеята администрацията на Байдън да използва «нарастващата асиметрия» между Русия и Китай, особено нарастващата зависимост на Москва от Китай, за да създаде необходимия разрив в отношенията им.

Президентите Доналд Тръмп, Барак Обама и Джордж У. Буш и техните висши служители предложиха стратегия за «разделяй и владей» за Русия и Китай.

Буш и Тръмп в самото начало на своето президентство открито флиртуваха с Путин.

Сега НАТО се намира в готовност и Вашингтон постоянно обявява, че руснаците планират инвазия в Украйна. Смешно е да видим как подходите и приоритетите на външната политика на Америка бързо се променят.

Всичко, което Китай иска, е малко любов и уважение от страна на янките. Но някои от последните считат, че са твърде добри за китайците. Вече е твърде късно. Двамата, които сега са в една постеля, са много по-опасни заедно от всеки един от тях поотделно.

Коментари на читателите: 

Raymond L

«Капут» на еднополюсния свят. Той изчезна завинаги. Западът все още контролира наратива, но ние в Азия контролираме реалната ситуация. Тук ще съществува многополюсен свят и Съединените щати ще напуснат своя пиедестал.

JC S

Бил съм няколко пъти в Русия, особено в Сибир. Има легенди за недоверието на местните жители към Запада. Те все още помнят унижението, нанесено на Русия от финансовата и търговската политика на САЩ/ЕС след разпадането на СССР през 1991 г. Те споменават страданията след санкциите на САЩ за някои от лекарствата, в резултат на което са умирали деца.  „Англосферата“ знае само да обвинява Русия в агресивност, като не обръща внимание на причините за руската реакция и не разбира нейните корени.

Uz87vjk K.

Недоверието на руснаците към Запада има столетна история, когато папата през Средновековието се опитва да постави под свой контрол Руската православна църква, а оттам и руската монархия и нейния народ.

Roger T

Америка разглежда Русия като враг, а наскоро посочи Китай като свой „стратегически противник“. Така че не бива да е изненада, че Китай и Русия вече са твърди приятели. Врагът на моя враг е мой приятел.

Източник: https://www.scmp.com/comment/opinion/article/3157106/china-and-russia-now-bedfellows-its-too-late-yankee-love?module=perpetual_scroll&pgtype=article&campaign=3157106

Петя Паликрушева, превод и редакция за News Front

Коментари:

comments powered by HyperComments