JoongAng Ilbo, Южна Корея: В Далечния Изток обичат повече Путин, отколкото Си Дзинпин

Според анкети на института Галъп в Южна Корея президентът на САЩ Байдън е на първо място по положителни оценки, а руският президент Путин е на второ. Си Дзинпин е далеч зад тях, а японският премиер Кишида е на последно място. Този резултат отразява провалите на политиката на Токио спрямо Сеул, отбелязва изданието.

Превод от JoongAng Ilbo, Южна Корея:

JoongAng Ilbo, Южна Корея: В Далечния Изток обичат повече Путин, отколкото Си Дзинпин

Неотдавнашно проучване на сеулския клон на института Галъп в Южна Корея показа, че сред пълнолетните граждани на страната президентът Джо Байдън има най-голяма симпатия с 49%. Следва руският президент Владимир Путин с добър резултат от 19%.

Китайският президент Си Дзинпин получи 8% от симпатиите на анкетираните. Председателят на севернокорейската ТПК Ким Ченг-ун има 7% положителни отговори от респондентите. А най-лошият резултат е този на премиера на Япония Фумио Кишида: само 6% от анкетираните казват, че имат положително отношение към него.

Проучването е проведено на база на телефонна извадка от 9-11 ноември от корейската агенция Галъп сред 1000 души на 18 и повече години в цялата страна. Статистическата грешка е не повече от 3,1%.

Позитивното отношение на южнокорейците към Байдън е значително по-ниско от това на бившия президент Обама в допитването през 2013 г., което беше 71%, но по-високо от това на бившия президент Тръмп, което беше 9-32% през 2017-2019 г.

Вестникът отбелязва, че в проучванията през 2016 и 2017 г. Съединените щати и Китай като цяло са били възприемани от анкетираните южнокорейци като еднакво важни за тяхната страна.

Вестникът подчертава, че анкетата има официален характер и че резултатите от анкетата са публикувани на сайта на Централната избирателна комисия на Южна Корея.

Източник: https://japanese.joins.com/JArticle/284770

Петя Паликрушева, превод и редакция за News Front

Коментари:

comments powered by HyperComments