Daily Mail: Русия може да унищожи спътниците на НАТО

Руското министерство на отбраната възроди съветския «Нудол», който сваля космически спътници, което предизвика истерия в Пентагона. Това беше предупреждение към Запада, в случай че той се опита да премине „червените линии“ на Кремъл по отношение на Украйна, пише Daily Mail. Британците считат, че космическа война би опустошила Русия още преди да е започнала.

Превод от Daily Mail, Великобритания:

Daily Mail: Русия може да унищожи спътниците на НАТО

Русия предупреди, че ако отношенията със Запада се влошат, тя може да използва новите си противоспътникови оръжия, за да унищожи 32 сателита на НАТО, което прави западните ракети, управлявани от GPS, безполезни. Миналата седмица Москва изпробва успешно противоспътниковата ракета «Нудол», която унищожи неработещ космически кораб, изстрелян през съветската епоха, оставяйки отломки в ниска орбита на Земята, които биха могли да представляват заплаха за МКС. Това предизвика възмущение в НАСА и Вашингтон.

Според руските медии това е било предупреждение към Запада, в случай че той се опита да премине «червените линии» на Кремъл по отношение на Украйна.

Тази заплаха прозвуча, след като Владимир Путин изпрати над 94 000 войници на границата с Украйна (на територията на Русия, бел.ред.), както и значително количество военна техника, включително танкове и ракетни батареи. Привличането на войски става на фона на постоянните заплахи от Москва към Киев (няма нито една заплаха, бел.ред.). Съсредоточаването на руските сили в близост до границите на Украйна поражда опасения на Запад за възможно нахлуване на територията на тази страна от три страни — от руската граница, от Крим и от територията на Беларус. Западът изхожда от страховете си от разузнавателните данни (данните на САЩ никога не съответстват на действителността, спомнете си белия прах в епруветката, който бе размахван в ООН, бел.ред.), които САЩ споделиха с европейските си съюзници.

Москва отрече тези съобщения, наричайки ги дезинформация, целяща прикриване на агресивните планове на Украйна. А руската служба за външно разузнаване обвини Вашингтон, че е развихрил «истерия», опровергавайки твърденията, че Москва е имала намерение да започне инвазия. СВР на Русия заяви, че Държавният департамент рисува „ужасна картина за това как орди от руски танкове ще започнат да мачкат украинските градове“, позовавайки се на някаква „надеждна информация“.

„Изненадващо е с каква скорост доста почтеното външнополитическо ведомство се превръща в рупор за фалшива пропаганда“, заявиха от пресбюрото на Службата за външно разузнаване на Русия.

В тази ситуация Белият дом обмисля възможността да изпрати в Украйна противотанкови ракетни комплекси Javelin и хеликоптери Ми-17 руско производство, които са закупени за Афганистан, но които сега трябва да бъдат изпратени в друга държава. Освен това Вашингтон решава въпроса за изпращането на военни инструктори в Украйна.

Други служители на администрацията обаче се опасяват, че изпращането на военна помощ ще бъде възприето в Москва като сериозна провокация. От своя страна Министерството на отбраната на Украйна провежда серия от военни учения, по-специално близо до Киев с участието на въздушно-десантни войски, както и близо до границите на анексирания Крим с участието на морски пехотинци. Русия изрази дълбока загриженост относно военната подкрепа, предоставена от Обединеното кралство и САЩ на Киев.

Коментари на читателите:

Max

Путин няма да нападне. Той не е толкова глупав. Просто ще изчака Западът да рухне от вътрешните си проблеми.

Почти всички останали коментари са срещу Русия, бел.ред.

Източник: https://www.dailymail.co.uk/news/article-10233287/Russia-warns-destroy-NATO-satellites-White-House-says-concerns.html

Петя Паликуршева, превод и редакция за News Front

Коментари:

comments powered by HyperComments