Захарова към САЩ: Превърнахте Афганистан в «корупционна дупка», отмъкнахте милиони долари в банките си

Говорителят на Министерството на външните работи Мария Захарова написа в Telegram за резултатите от войната, която САЩ и техните съюзници водеха в Афганистан в продължение на 20 години.

Захарова към САЩ: Превърнахте Афганистан в "корупционна дупка", отмъкнахте милиони долари в банките си

Според нея военните действия са поставили Афганистан на ръба на хуманитарната катастрофа, а Вашингтон продължава да задълбочава кризата.

„Но кое е най-абсурдното: докато обещават да предоставят хуманитарна помощ на Афганистан, американците не разблокират многомилионните афганистански активи, замразени в техните банки, и не е ясно кога ще бъдат прехвърлени на законните им собственици“, написа Захарова възмутено.

Тя добави, че действията на Министерството на отбраната на САЩ са превърнали афганистанската кампания в „черна корупционна дупка“.

По-рано говорителят на външното министерство заяви, че Москва и Вашингтон няма да могат да нормализират отношенията, докато не бъде решен въпросът за руската дипломатическа собственост.

Припомняме: The Times: Няма споразумение между САЩ и Талибаните, няколко милиарда долара са блокирани

По-рано в Доха се проведоха първите преки разговори между представителите на Кабул и Вашингтон. Талибаните поискаха американската делегация да признае правителството им и да премахне блокирането на чуждестранни активи на Афганистан в размер на няколко милиарда долара, но техните призиви нямаха никакъв ефект, пише The Times.

The Times: Няма споразумение между САЩ и Талибаните, няколко милиарда долара са блокирани

За първи път от изтеглянето на американските войски от Афганистан представители на САЩ и талибаните проведоха преки преговори. Страните не постигнаха споразумение относно замразените активи, от които ислямистите се нуждаят, за да предотвратят икономическия колапс, пише The Times.+

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments