Wall Street Journal: САЩ може да намалят броя на военните учения в Европа

Съединените щати имат намерение на срещата на външните министри на НАТО във вторник да обсъдят стратегия срещу потенциалната «руска агресия», която уж се планира за Украйна, като същевременно държат политическите канали отворени за Москва. Това съобщава Wall Street Journal, позовавайки се на представители на американските власти.

Wall Street Journal: САЩ може да намалят броя на военните учения в Европа

Според изданието администрацията на президента на САЩ Джо Байдън все още не е назовала официално възможните ответни мерки, но вариантите включват увеличаване на военната подкрепа за Украйна (включително предоставяне на повече системи за противовъздушна отбрана), както и въвеждане на по-строги икономически санкции срещу Русия.

Другите варианти са предназначени да намалят риска от конфронтация с Москва, включително ограничаване на военните учения на САЩ в Европа, които Русия счита за провокативни, засилване на дипломацията за деескалация на конфликта и спиране на военната помощ за Украйна.

По-рано помощник-държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен Карън Донфрид, която се занимава с Европа и Евразия, заяви, че Вашингтон обмисля „всички варианти“ за отговор на предполагаемото военно струпване на Русия на границата с Украйна.

По-рано Държавният департамент на САЩ потвърди съществуването на план за сдържане на Русия в контекста на Украйна. Според говорителя на американското външно министерство САЩ са отпуснали около 400 милиона долара на Киев за защита на териториалната цялост и независимостта на страната.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments