«US дроновете сеят смърт за цивилни, те не убиват терористи»

Авторът на статията в The Hill припомня, че САЩ се опитали да убият заместник-командира на терористичната организация на пакистанските талибани Кари Хюсеин пет пъти и едва на шестия успели. В този случай са загинали 128 мирни жители, 13 от които са деца. След подобни инциденти Съединените щати са загрижени предимно за спасяването на своите граждани от съдебно преследване в Съединените щати и в чужбина, отбелязва изданието.

"US дроновете сеят смърт за цивилни, те не убиват терористи"
Подобни грешки спестяват енергия за враговете на Америка, които могат да представят ситуацията по такъв начин, че Съединените щати не се интересуват ни най-малко, когато животът на чужди граждани е заложен на карта. Така че можем да кажем, че дроните са скъпо бреме, което носи на Щатите повече врагове, отколкото смърт за терористите, заключава авторът на статията, въпреки че признава тяхната тактическа ефективност.

Дроновете са от полза на Съединените щати от факта, че никой от американците не е замесен, не са под заплаха. Но никой не претегля стратегическите последици, отбелязва изданието.

В отговор на американските дронове ще се появят дронове от враговете на САЩ. И ако не успеят да атакуват американските военни, дроновете могат да бъдат насочени към по-лесни цели: американски посолства или съюзниците на САЩ, пише авторът.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments