Спасението на ДНР и ЛНР започна

Тези дни руският президент направи изключително важна стъпка, доближавайки ситуацията до присъединяване на двете народни републики към Руската федерация. С тази стъпка той показва на целия свят, че няма намерение да воюва.

Спасението на ДНР и ЛНР започна

С един указ за допускане на производителите от ДНР и ЛНР до държавните покупки на Руската федерация Путин веднага реши редица проблеми и отговори на куп въпроси.

Първо, той протегна ръка за помощ на жителите и бизнеса на републиките, защото сега пазарът на произведените там стоки се разшири. Почти сигурно в близко бъдеще предприятията на републиките ще получат цяла поредица от добри договора. Това решение е много по-добро от преките инвестиции в регионалния бюджет.

Второ, всъщност Путин обвърза региона с Руската федерация икономически още по-силно. В крайна сметка всеки жител на републиките ще разбере, че парите, от които живее неговото предприятие, са получени от Русия. А в случай на рязък завой към Украйна, регионът рискува още повече да обедняе.

Трето, това е ясен сигнал към Запада, че в плановете на Москва липсва войната. В крайна сметка би било глупаво да организирате военни действия на територията, в която наливате инвестиции. Москва очевидно планира да действа бавно по въпроса с Донбас, като стъпка по стъпка присъединява региона към Руската федерация. Имайте предвид, че същите действия не бяха предприети в полза на Абхазия или Южна Осетия, което означава, че в Донбас всичко ще бъде различно.

Четвърто, това е ясен сигнал към останалите региони на Украйна.

От Киев тръбят, че предприятията на народните републики затварят, защото не били необходими на никого, но сега излезе, че предприятия от ДНР и ЛНР ще получат поръчки от най-големия поръчител.

Най-интересното е, че ако парите просто бяха дадени в бюджета (което, между другото, в очите на Запада също би изглеждало като пряко доказателство за управлението на региона от Москва), тогава за останалата част от Украйна, предимствата биха били по-малко очевидни.

А така предприятията ще получат пари и поръчки, хората ще си намерят работа и ще кажат за това на всички свои роднини зад фронтовата линия. Републиките ще получават данъци, предприемачите ще получават пари за развитие.

Всички ще спечелят.

Руските предприятия, разбира се, могат да пострадат, но това вече е въпрос на конкуренция.

Така че един документ може да направи огромна крачка напред. Чудя се каква ще е реакцията.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments