До края на годината ще бъде създаден механизъм за демаркация на границата между Армения и Азербайджан

До края на годината ще бъде създаден механизъм за демаркация на границата между Армения и Азербайджан. Това обявиха след преговори в Сочи руският президент Владимир Путин, азербайджанският му колега Илхам Алиев и арменският премиер Никол Пашинян.

До края на годината ще бъде създаден механизъм за демаркация на границата между Армения и Азербайджан

След тричасови преговори тримата лидеримнаправиха съвместно изявление за медиите. Президентът Путин заяви, че подробно са били обсъдени икономически въпроси, включително възстановяването на автомобилния и железопътния транспорт в района на Нагорни Карабах. Той добави, че следващата седмица в Москва ще се съберат вицепремиерите на трите страни, за да продължат съвместната работа. Алиев и Пашинян благодариха на Путин за посредническите му усилия и изтъкнаха важната роля на руските миротворци за стабилизирането на обстановката в района на конфликта.

В нощта на 9 срещу 10 ноември миналата година тримата лидери подписаха мирно споразумение, което сложи край на шестседмичната война между Армения и Азербайджан. В Нагорни Карабах бяха разположени 2 хиляди руски миротворци за период от пет години, а в Азербайджан беше създаден руско-турски център за наблюдение на примирието.

БНР

Коментари:

comments powered by HyperComments