Япония е загрижена за военната активност на Русия и Китай близо до границите й

Япония е сериозно загрижена за военната активност на Русия и Китай в близост до нейните граници, заяви японският външен министър Йошимаса Хаяши на руския си колега Сергей Лавров по време на телефонен разговор, съобщи агенция «Киодо», позовавайки се на източник от правителството.

Япония е загрижена за военната активност на Русия и Китай близо до границите й

Страните са обсъдили широк кръг от въпроси: от икономическия и културен дневен ред до проблема около сключването на мирния договор, световните събития и съвместните дейности на Курилските острови.

По-рано, на 19 ноември, се проведе третият съвместен патрул на руските и китайските военновъздушни сили в Азиатско-тихоокеанския регион.

От 17 до 23 октомври 2021 г. също се проведе патрулиране. След това групировката от кораби премина през Сангарския проток.

Екипажите на руските и китайски военни кораби отработиха съвместно тактическо маневриране, изминаха над 1700 морски мили, а също така проведоха редица тренировки. Задачите на патрулирането бяха демонстрация на държавните знамена на Русия и Китай, поддържане на мира и стабилността в Азиатско-тихоокеанския регион, както и защита на обектите на морската икономическа дейност на двете страни.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments