CBS: Русия ще нахлуе в Донбас, чака зимата

Веднага след подписването на Минските споразумения през септември 2014 г. в западната преса започнаха да се появяват съобщения за предстоящо „нахлуване“ на Русия в Украйна след настъпването на студеното време. Твърди се, че „руснаците чакат зимата“, тъй като е по-удобно за танковете и другите бронирани машини да се движат по по-твърда земя, а „варварите не се страхуват от слана“. Това продължава от година на година и 2021 г. не е изключение, пишат западните издания.

CBS: Русия ще нахлуе в Донбас, чака зимата

«Американското разузнаване и правителствените служители предупредиха своите европейски съюзници за потенциално руско военно нахлуване в Украйна, което е по-вероятно да стане през зимата. Инвазията зависи от времето, но може да се случи до седмици, ако Западът не се намеси», съобщи CBS News (новинарският отдел на американската телевизионна и радио корпорация CBS), позовавайки се на официални лица във Вашингтон.

Изданието отбелязва, че десетки хиляди руски войници са съсредоточени на украинската граница. Вашингтон счита, че това показва подготовка за „действително нахлуване“ и „започване на офанзива“ в Донбас. Британското разузнаване също споделя разузнавателни данни със заинтересованите страни в Европа.

По-късно генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви по време на разговор с и.д. Германски канцлер Ангела Меркел, че Алиансът следи отблизо «голямата и необичайна концентрация на руски войски» близо до границата с Украйна.

Той поиска Москва „спешно да демонстрира прозрачност в отношенията и да намали ескалацията и напрежението“. В същия ден главата на Обединения комитет на началник-щабовете генералът от армията на САЩ Марк Мили разговаря с главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна генерал Валери Залужни. Темата на разговора беше „Активността на Русия в Източна Европа“.

Според ръководителя на Държавния департамент на САЩ Антъни Блинкен Вашингтон е изключително загрижен, че „Русия може да направи сериозна грешка“. Преди това американска делегация начело с директора на ЦРУ Бил Бърнс беше изпратена в Москва за преговори, а директорът на националното разузнаване на САЩ Аврил Хейнс се срещна с висшето ръководство на НАТО и представители на полското правителство.

Именно тя информира съюзниците за възможна руска намеса в украинските дела.

А преди няколко дни в Сената на САЩ се появи поправката на Боб Менендес към бюджета за отбрана на САЩ за фискалната 2022 г., която трябва да предизвика «каскада» от санкции срещу висши руски служители в случай на «инвазия» в Украйна, завършва изданието.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments