WP: Директорът на ЦРУ предупреди Русия за последствията от инцидента с хаванския синдром

Главата на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) Уилям Бърнс конфиденциално е предупредил висшите руски специални служби за възможните последици, ако се окажат замесени в инцидентите с т. нар. Хавански синдром, от който се оплакаха американски дипломати. Това съобщава вестник The Washington Post.

WP: Директорът на ЦРУ предупреди Русия за последствията от инцидента с хаванския синдром
Според вестника той е повдигнал този въпрос по време на посещението си в Москва по време на срещите си с представителите на Федералната служба за сигурност (ФСБ) и Службата за външно разузнаване (СВР) на Русия.

ЦРУ отказа да коментира предупреждението на Бърнс.

По-рано директорът на Руската служба за външно разузнаване Сергей Наришкин в интервю за RT коментира съобщенията за хаванския синдром, от които се оплакваха американски дипломати, включително от посолството на САЩ в Куба.

От 2016 г. американските дипломати в Куба и Китай съобщават за така наречените акустични атаки. Служители на посолството се оплакаха от необичайни симптоми, включително високо кръвно налягане и виене на свят.

Националната академия на науките, инженери и медици от САЩ предполагат, че може да става дума за въздействието на «насочена импулсивна радиочестотна енергия», но не са изключени и химическо въздействие, инфекциозни заболявания и психологически проблеми.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments