Талибаните призоваха руските бизнесмени да инвестират в Афганистан

Радикалното движение «Талибани» (организация, забранена в Русия) ще приветства дейността на бизнесмени, инвеститори и предприемачи от Русия в Афганистан. Това заяви представителят на талибаните Мохамад Сохаил Шахин, назначен за поста постоянен представител на Афганистан в ООН, съобщава ТАСС.

Талибаните призоваха руските бизнесмени да инвестират в Афганистан

„Ще приветстваме техните инициативи и ще създадем необходимите условия. Ние спазваме и ще спазваме законите на страната, които са благоприятни за инвеститорите“, заяви представителят на радикалното движение.

Шахин добави, че талибаните ще бъдат благодарни, ако руските граждани започнат да инвестират в Афганистан.

В момента талибаните имат достъп само до 0,1% от държавните резерви (от 9,4 милиарда долара), тъй като значителна част от тях са замразени от САЩ. Талибаните многократно се обръщаха към Съединените щати с искане за размразяване на афганистанските държавни резерви, но Белият дом заяви, че решението на САЩ и другите западни страни да предоставят финансова помощ на афганистанската държава и да размразят нейните активи в чуждестранни банки ще да се направи на базата на по-нататъшните действия на радикалите.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments