Le Monde: Нито Русия, нито Китай бяха поканени от САЩ на срещата на върха за демокрацията

Съединените щати планират да проведат виртуална среща на върха за демокрацията и поканиха над сто държави да вземат участие в нея. Но Русия и Китай няма да бъдат там, въпреки че регионът на Китай, Тайван, е сред поканените, пише Le Monde. Според оценката на международната организация обаче самите Щати днес не са толкова демократични, колкото преди.

Превод от Le Monde:

Le Monde: Нито Русия, нито Китай бяха поканени от САЩ на срещата на върха за демокрацията

Джо Байдън покани около 110 държави на своята виртуална среща на върха за демокрацията през декември. В същото време нито Китай, нито Русия са сред поканените, а регионът на Китай, Тайван, е, пише Le Monde.

Списъкът на поканените беше публикуван на сайта на Държавния департамент. Както обяснява авторът на статията, въпреки че САЩ не признават Тайван като отделна държава, те отбелязват, че там е установен демократичен режим, за разлика от Китай. Авторът на статията припомня: президентът Байдън от момента на избора си не крие, че в центъра на външната му политика е конфронтацията между демокрациите и авторитарните режими, които според него въплъщават в себе си Русия и Китай.

Затова не е изненадващо, че основните опоненти на Вашингтон не бяха поканени на този форум, отбелязва авторът на статията. Няма я обаче и Турция, която е един от съюзниците на Вашингтон в НАТО, Джо Байдън в миналото наричаше Ердоган авторитарен лидер.

Индия, въпреки критиките към нейния премиер Моди, ще бъде на срещата на върха, особено след като често е наричана „най-голямата демокрация в света“. По същия начин Пакистан е в списъка с гостите, въпреки трудните отношения с Вашингтон.

От целия Близък изток бяха поканени само Израел и Ирак. На срещата на върха няма да присъства нито един от традиционните арабски съюзници на Съединените щати: Египет, Саудитска Арабия, Йордания, Катар, Обединените арабски емирства. Джо Байдън също покани Бразилия, въпреки че сега тя се управлява от противоречивия президент Болносару.

От европейските страни ще присъства Полша, въпреки постоянните спорове с Вашингтон. Но няма да я има Унгария. От африканските страни са поканени Демократична република Конго, Кения, Южна Африка, Нигерия и Нигер.

Напоследък демокрацията се оттегля назад в много от страните, на които Съединените щати възлагат надеждите си. Става дума за Судан, Бирма, Етиопия, Афганистан. За първи път самите Щати бяха включени в списъка на страните, в които демокрацията е намаляла, според международната междуправителствена организация «Институт за демокрация и съдействие на изборите». Това се дължи на промените в периода на управление на Тръмп, отбелязва Le Monde.

Източник: https://www.lemonde.fr/international/article/2021/11/24/la-chine-et-la-russie-non-invitees-au-sommet-pour-la-democratie-organise-par-les-etats-unis_6103361_3210.html

Петя Паликрушева, превод и редакция за News Front

Коментари:

comments powered by HyperComments