Излъганото овчарче: Австралия може да не получи нови, а изведени от строя подводници от САЩ

Наскоро подписаното споразумение за отбрана AUKUS между Австралия, Обединеното кралство и САЩ призовава Лондон и Вашингтон да споделят технологиите си за ядрени подводници с Канбера. Според The ​​Drive изглежда, че Австралия планира да построи най-малко осем атомни подводници.

Излъганото овчарче: Австралия може да не получи нови, а изведени от строя подводници от САЩ

Въпреки това австралийците може да не получат нови, а изведени от експлоатация американски подводници. Например, бившият австралийски премиер Тони Абът от центъра «Уилсън» във Вашингтон, окръг Колумбия, предложи миналия петък страната му да обмисли лизинг или закупуване на една или повече съществуващи или изведени от експлоатация американски подводници в краткосрочен план. Целта е подобряване на австралийския флот в областта на контрола на атомните подводници. Като алтернатива, подводниците могат да се поставят под австралийски флаг и да се използват като тренировъчна база.

ВМС на САЩ вече имат опит в преобразуването на подводници от клас «Лос Анджелис» в «плаващи училища». И така, това лято атомната подводница «Сан Франциско» беше превърната от атакуваща подводница в учебен кораб MTS-711. Подводниците Провидънс (SSN-719), Оклахома Сити (SSN-723), Питсбърг (SSN-720) и Луисвил (SSN-724) са потенциални кандидати за такава употреба в Австралия.

Според The ​​Drive, Канбера ще построи своята подводница на базата на американските лодки «Virginia» или британските Astute. Като се има предвид дългото време за изграждане на подобни сложни и специализирани военни кораби, както и създаването на подходяща инфраструктура, много анализатори считат, че първата бойна атомна подводница ще влезе на въоръжение в австралийския флот не по-рано от 2040 г.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments