Икономически колапс и сблъсъци в Турция: Хората въстават срещу режима на Ердоган (и видео)


Масови антиправителствени протести избухнаха вчера в няколко града в Турция, включително в столицата, заради икономическия колапс, причинен от неуспешната политика на режима на Ердоган. По улиците на столицата и най-големите градове на страната в момента продължават сблъсъците с полицията.

Икономически колапс и сблъсъци в Турция: Хората въстават срещу режима на Ердоган (и видео)

Протестиращите са против резкия спад на националната валута и скока на долара, настоявайки за предсрочни избори и оставка на правителството.

От началото на тази година турската валута девалвира със 70%, от 2015 г. — с 350%! Много турци логично свързват това с агресивната агресивна външна политика на Ердоган, който изпрати войски да се бият в Сирия, Либия и Карабах.

Икономически колапс и сблъсъци в Турция: Хората въстават срещу режима на Ердоган (и видео)

Редица супермаркети в Анкара вече въведоха ограничения върху броя на покупките на определени категории стоки, за да избегнат хаотичното търсене, при което хората се втурнаха да харчат неистово спестяванията си.

Турските медии мълчат
Прави впечатление, че нито една държавна медия не пише за тези протести с нотка обективност. Водещи новинарски агенции като Anadolu и TRT дори не споменават протестите.

От друга страна, новините за успеха на турските специални служби в залавянето на членове на организацията FETO и успехите на руската служба за сигурност в залавянето на членове на ислямистката групировка «Хизб ут-Тахрир» са разположени на главните страници. Турската преса нарича членовете на FETO терористи, а бойците на Хизб ут-Тахрир —  активисти и борци за свобода.

Колапс на икономиката
Обменният курс на турската лира бързо пада надолу и достигна исторически ниски нива, регистрирайки рязък спад от 20%. В петък турската централна банка намали дисконтовия процент от 16% на 15%.

Ден по-рано за 1 щатски долар започнаха да се дават над 13 турски лири, което провокира масово хората да излязат на улицата. Турската полиция задържа най-активните протестиращи.

Протестните кадри се разпространиха из мрежите с невероятна скорост и, ако се съди по тях, в акцията са се включили десетки хиляди хора. Медиите обаче тиражират т. нар. успехи на турските войски в Сирия и Либия, намеквайки за необходимостта от продължаване на военната операция срещу сирийските кюрди.

В контролирания от турските бойци сирийски Идлиб икономическата ситуация е още по-лоша. Вярно е, че не се знае кой кого дърпа надолу: падащата турска лира, въведена в обращение от така нареченото „правителство на спасението“, или безкрайните парични вливания от турския бюджет във войната срещу сирийския народ.

Въпреки това в Идлиб беше намерен „спасител“ в лицето на лидера на терористичната групировка «Хаят Тахрир ал Шам» Мохамед Ал Джулани, който има «прекрасен» план, който може да реши икономическите проблеми точно тук и сега. Може би Анкара трябва да се обърне за помощ към терористите, както винаги е правила?

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments