ЕС призова Русия да отмени закона за хуманитарната подкрепа на ДНР и ЛНР


Законът за предоставяне на хуманитарна подкрепа на населението на Донецка и Луганска области изостря конфликта в Югоизточна Украйна. Това заявиха от службата за външна политика на Европейския съюз, предаде ТАСС.

ЕС призова Русия да отмени закона за хуманитарната подкрепа на ДНР и ЛНР

„Европейският съюз изразява съжаление относно приемането на закона, подписан от руския президент Владимир Путин на 15 ноември, за опростяване на търговските правила, за да се увеличи достъпът (до руския пазар) за стоки от временно неконтролираните от правителството райони на Донецки и Лугански региони на Украйна.

ЕС призовава Русия да отмени този закон и да спре да предприема едностранни мерки, които водят само до изостряне на конфликта в Източна Украйна“, се казва в изявлението на ЕС.

Документът също така подчертава, че действията на Русия увреждат суверенитета и територията на Украйна, а също така могат да усложнят процеса на реинтеграция на регионите ДНР и ЛНР.

По-рано украинското външно министерство изпрати протестна нота до руското външно министерство след указа на руския президент Владимир Путин „За предоставяне на хуманитарна подкрепа на населението на определени райони на Донецка и Луганска области на Украйна“. Съответното изявление е публикувано на сайта на украинското външно министерство.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments