Руското разузнаване: Ситуацията в Донбас е сходна с тази в Грузия през 2008 г.

Настоящата ситуация в Донбас, както и действията на западните държави предполагат прилика със събитията в Грузия през 2008 г. Това се посочва в прессъобщение на Руската служба за външно разузнаване. СВР отбелязва, че политиките на Вашингтон и Брюксел създават усещането за всепозволеност и безнаказаност на Киев.

Руското разузнаване: Ситуацията в Донбас е сходна с тази в Грузия през 2008 г.

СВР обръща внимание на факта, че съвсем наскоро американските власти започнаха кампания за сплашване на световната общност за предстоящо нахлуване на руската армия в Украйна. За това Вашингтон активно използва както дипломатическите канали, така и големите медии.

«Американците рисуват ужасна картина как орди от руски танкове ще започнат да смазват украинските градове, убеждавайки, че имат някаква „надеждна информация“ за подобни намерения на Русия», се казва в прессъобщение на Руската служба за външно разузнаване.

Такава откровена лъжа провокира Киев да увеличава военния си потенциал на демаркационната линия в Донбас, което не може да не тревожи Русия.

«Има съобщения за пълзящо настъпване на украинските позиции дълбоко в т. нар. сива зона по линията на демаркация, както и за съсредоточаване на сили и средства на въоръжените сили на Украйна в граничните райони с Русия и Беларус», посочва още СВР.

Разузнаването на Русия изразява загриженост от факта, че Украйна продължава да трупа модерни оръжия, а използването им срещу жителите на непризнатите републики се насърчава по всякакъв начин.

Подобна ситуация наблюдавахме и в Грузия в навечерието на събитията от 2008 г. Тогава Саакашвили «се скъса от веригата» и се опита да унищожи руските миротворци и цивилното население на Южна Осетия. Това му струваше скъпо, прави аналогия СВР на Русия.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments