Руски адмирал: «Курск» се е сблъскал с подводница на НАТО

Подводницата «Курск», която потъна преди повече от 20 години, все още вълнува умовете на експерти и военни специалисти, които излагат различни версии за случилото се. Руският адмирал Вячеслав Попов, който по време на инцидента бил командир на Северния флот, заяви пред репортери на РИА Новости за вероятен сблъсък на руската подводница с подводница на НАТО.

Руски адмирал: "Курск" се е сблъскал с подводница на НАТО

Според военния «Курск» е претърпял катастрофата при сблъсък с подводница на Северноатлантическия алианс и с 90-процентна вероятност той знае името й. За разкриването му обаче се изисква 100% доказателства, с които Попов не разполага.

Вячеслав Попов припомни сигналите SOS, идващи от лодката и записани от акустиката на крайцера «Петър Велики». Тези звуци не могат да бъдат произведени от хора — честотата на ударите говори за техния механичен произход. «Курск» не разполагаше с техническите устройства, които биха могли да произведат такива удари. От това Попов заключава, че сигналите SOS са идвали от подводницата на западния блок. По-късно специалистите откриват и двете подводници на дъното.

«Дълбоко съм убеден, че това бе чужда подводница, която също бе пострадала — в резултат на сблъсъка с «Курск» и последвалата голяма експлозия на боеприпаси на руската атомна подводница», отбеляза Вячеслав Попов.

Освен това бившият адмирал съобщи за последвалото откриване на западна подводница, която се сблъскала с Курск от руски противоподводни самолети.

«Тя (чуждестранната подводница) беше на грунт за известно време, възвръщайки способността си да се движи. А когато я възстанови, се прибра в своята база, която също беше записана от нашата противоподводна авиация вече край бреговете на Норвегия.

«По-късно стана известно, че по време на катастрофата в този район са били американските подводници «Мемфис» и «Толедо», както и британската Splendid», добави руският адмирал.

Петя Паликрушева

 

Коментари:

comments powered by HyperComments