Русия: Организирането на миграцията към Европа през Беларус е «циничен бизнес»

Секретарят на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев заяви, че използването на транзита на мигранти към Европа през Беларус се е превърнало в циничен бизнес. Това заяви той в интервю за «Аргументи и факти».

Русия: Организирането на миграцията към Европа през Беларус е "циничен бизнес"

„Според информацията, с която разполагаме, напоследък добре организиран поток от мигранти, предимно от Ирак и Сирия, както и от Афганистан, Либия и някои други страни, отива в Беларус, използвайки възможностите на безвизов режим“, каза той.

Патрушев подчерта, че хората инвестират много в услугите на посредници, купуват самолетни билети, наемат превозни средства «в търсене на по-добър живот» в Европа.

В същото време, каза секретарят на Съвета за сигурност, бежанците пристигат в Беларус не с полети на «Белавиа», а главно с чартърни полети.

Патрушев добави, че Русия и Беларус ще продължат да отговарят «адекватно на провокациите» в близост до границите на Съюзната държава и опитите да се «забие клин» в съюзническите отношения на двете страни ще бъдат обречени на провал.

По-рано Минск обяви повишаване на отбранителния капацитет на страната на фона на кризата с мигрантите, която се разви на границата на Беларус и Полша.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments