Лукашенко към Запада: Искате ядрена война ли, забравихте ли чичкото с лулата?!

Главата на Беларус Александър Лукашенко заяви, че ако Западът започне въоръжен конфликт с неговата страна, Русия, като съюзник на Минск, ще бъде въвлечена в конфронтацията. Следователно съществува риск от ядрена война. На 21 ноември белоруският лидер заяви това в интервю за журналиста на британската радио- и телевизионна корпорация BBC.

Лукашенко към Запада: Искате ядрена война ли, забравихте ли чичкото с лулата?!

«Трябва да се молите за нас. Молете се. Защото се борихме срещу фашизма. Изглежда бяхме в коалиция с вас. Не си ли спомняте? Спомнете си чичото, който ходеше и пушеше с пура през цялото време, а при нас и с лула. Не помните ли това?», заяви той.

Според него Западът все още не е разчитил сметките си с белоруския народ за Втората световна война.

«За всички загуби, понесени от беларусите. Изминаха само 80 години от началото на тази война, а Западът вече иска да отприщи нова.

Разбирате, че ако отприщим война тук, в Беларус, ще участва НАТО, ще се включи Русия. Това е ядрена война», подчерта той.

Освен това, Лукашенко обърна внимание на нечовешките мерки на въздействие, които полските силоваци използват по отношение на бежанците на границата с Беларус.

«Те изливат вода върху хората в студеното време. Във водата се добавят пестициди. Използват различни газове, които се впръскват и смесват във въздуха със съдържащите се във водата вещества. В същото време ниско летящите хеликоптери помагат на образуваните опасни аерозоли да се разпространят дълбоко в територията на Беларус, където се намират жени, деца и стари хора измежду бежанците», добави Лукашенко.

Той нарече тези методи фашистки.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments