CNN разбра за плановете на САЩ да натъпче с оръжие Украйна заради «нахлуването» на Русия


Администрацията на Байдън възнамерява да изпрати на Украйна противотанкови системи Javelin, минохвъргачки, преносими системи за противовъздушна отбрана Stinger, разбра CNN. Също така американски военни съветници могат да отидат в Украйна.

Превод от Корреспондент (Украйна):

CNN разбра за плановете на САЩ да натъпче с оръжие Украйна заради "нахлуването" на Русия

Съединените щати водят преговори с европейските съюзници за разработване на нов пакет от санкции в случай, че руски войски нахлуят в Украйна

Белият дом обмисля възможността да изпрати допълнителна партида оръжия в Украйна заради заплахата от руско нападение. Също така САЩ могат да изпратят военни съветници в Украйна. Това съобщи CNN.

Според вестника противотанковите ракети и миномети Javelin може да бъдат включени в пакета за помощ за Украйна, както и системи за противовъздушна отбрана като ракетите Stinger.

Министерството на отбраната на САЩ настоява за изпращане на оборудване в Украйна, което преди това е било планирано да бъде изпратено в Афганистан. Това включва например хеликоптери Ми-17. Това е руски хеликоптер, който САЩ първоначално закупиха, за да бъде предаден на афганистанците.

„Пентагонът сега решава какво да прави с тях, след като САЩ се изтеглят от Афганистан“, се казва в съобщението.

В същото време редица представители на САЩ са загрижени, че изпращането на оръжие в Украйна може да се оцени от Москва като сериозна ескалация на конфликта.

По-специално, подполковникът в оставка Седрик Лейтън заяви пред CNN, че противотанковите ракети Javelin „са много ефективни срещу танковете Т-80, които руснаците всъщност използват срещу Украйна в момента“.

Той също така отбеляза, че всяка допълнителна помощ за Украйна несъмнено е изпълнена с „по-нататъшно изостряне на напрежението в отношенията с Москва“.

По-рано медиите съобщиха, че украинските власти са се обърнали към САЩ с искане за доставка на противокорабни ракети Harpoon.

Припомняме, че по-рано Украйна получи пратка с оръжие от САЩ. Оръжия и боеприпаси бяха доставени като част от предоставянето на допълнителна помощ за сигурност от правителството на САЩ на украинските въоръжени сили.

Също така САЩ призоваха съюзниците да снабдят Украйна с оръжие. Говорителят на Пентагона заяви, че другите страни трябва да премахнат ограниченията за доставка на смъртоносни оръжия за Киев.

Източник: https://ua.korrespondent.net/world/worldabus/4419714-ssha-mauit-namir-vidpravyty-ukraini-zbroui-CNN

Петя Паликрушева, превод и редакция за News Front

Коментари:

comments powered by HyperComments