Бивш евродепутат от Полша: Ако спешно се въоръжим, за Русия ще бъде неизгодно да ни атакува

Ако американските ядрени оръжия бяха разположени на територията на Полша, тогава нейният статут автоматично би бил по-висок, а участието на САЩ и НАТО би било много по-сериозно, сигурен е бившият сенатор и евродепутат от Полша Богдан Пенк. В интервю за Polskie Radio обаче той подчерта, че днес няма нужда да се говори за това, по-скоро е необходимо страната да се съсредоточи върху процеса на бързо въоръжаване, така че просто да е неизгодно за Русия да атакува Полша.

Бившият сенатор е уверен, че с оглед на днешните действия на Кремъл, Полша трябва да бъде подготвена за различни възможни сценарии на развитие на събитията.

„Ако Полша беше територия, където се съхраняват американски ядрени оръжия, тогава статутът на Полша определено би бил по-висок. Тогава участието на САЩ и НАТО би било много по-сериозно. В момента обаче не бих придал голямо значение на това“, счита той.

Бивш евродепутат от Полша: Ако спешно се въоръжим, за Русия ще бъде неизгодно да ни атакува

„Трябва бързо да се въоръжим. Това трябва да е ефективен процес на въоръжаване. Отбранителният потенциал на армията трябва да се доведе до такова ниво, че да не е изгодно за Русия да ни атакува, така че евентуалните им загуби да са твърде значителни“, обобщи Богдан Пенк.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments