Американски разузнавачи: Остава много малко време до руското нахлуване в Донбас

Западът има малко време да предотврати руска военна кампания в Донбас. Такова предупреждение отправиха американските разузнавателни служби, пише New York Times. Поради тази причина Вашингтон приканва съюзниците си да разработят стратегия за реакция в случай на конфликт в Източна Украйна.

Американски разузнавачи: Остава много малко време до руското нахлуване в Донбас

Според офицери от американското разузнаване Кремъл си поставя две цели при вероятната военна кампания: поемане на контрол над по-голямата част от Украйна (очевидно целия югоизток на страната, включително Одеса, Николаев и Харков) или обща дестабилизация на страната с идване на власт проруски политици.

В същото време източници на NYT в Белия дом съобщават, че Москва все още не е взела окончателно решение за разполагането на войски в Украйна, но съставът на групировката, разположена близо до границата на двете страни, говори за нейния настъпателен характер.

«Новата война не е неизбежна, но всичко е готово за това. Ако ние, Западът, действаме в разединение, тогава Кремъл, виждайки това, може да направи ужасното», заяви Фредерик Б. Ходжис, бивш командващ американските сили в Европа.

Някои бивши американски служители считат, че Путин може да реши да създаде сухопътен коридор, който да свърже непризнатите републики в Донбас с полуостров Крим. Американските анализатори считат, че Кремъл разглежда следващите няколко месеца като уникална възможност за активизиране на действията. Германският канцлер Ангела Меркел напуска поста си и Европа става зависима от руския газ както никога досега. Страхът от загубата на достъп до енергоносители може да ограничи отговора на ЕС на агресията на Москва.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази собствените си опасения относно плановете на Русия. Говорейки в Берлин, той коментира «много необичайната» концентрация на руски войски на границата с Украйна.

«Наложително е Русия незабавно да разкрие целите си за увеличаване на военната си мощ на украинската граница, както и да вземе мерки за деескалация и намаляване на напрежението в региона», заяви генералният секретар на Алианса.

Според Центъра за стратегически и международни изследвания (CSIS) близо до Украйна е регистрирано увеличение на броя на руските танкове, самоходните артилерийски установки и високоточните ракетни системи с малък обсег на действие „Искандер-М“.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments