TNI: С-550 — трябва ли НАТО и САЩ да се страхуват от новата руска противоракетна система?

Русия разработва нова система за противоракетна отбрана С-550, която е специализирана в прихващане на междуконтинентални балистични ракети и противодействие на заплахи от космоса. Според Марк Епископос в момента не е много ясно дали САЩ и техните партньори от НАТО трябва да се страхуват от новата руска система за противоракетна отбрана и дали тя наистина ще бъде „пробив“.

Превод от The National Interest, САЩ:

TNI: С-550 - трябва ли НАТО и САЩ да се страхуват от новата руска противоракетна система?

Съществуването на С-550 беше потвърдено на 9 ноември от министъра на отбраната Сергей Шойгу.

„Държавният глава подчерта значението на изпреварващото развитие на вътрешните системи за противовъздушна отбрана – ПРО, доставките на въоръжените сили на системите С-350, С-500, С-550“, каза Шойгу на пресконференция в Министерството на отбраната, позовавайки се на неотдавнашната среща на президента Владимир Путин с военното командване.

Министерството на отбраната не предостави никакви подробности за характеристиките на С-550.

По-рано се появиха съобщения, че наскоро са влезли на въоръжение първите зенитно-ракетни комплекси С-500 Прометей. Военният експерт Дмитрий Литовкин предполага, че С-550 е наследник на съветската и руската система А-135 Амур, както и на системата за противоракетна и противокосмическа отбрана А-235 Нудол.

Той допълни, че новата система може да бъде специализирана версия на С-500.

„Нищо не се знае за С-550, но предполагам, че той ще стане допълнителен елемент от системата „Прометей“, каза Литовкин.

„По-рано беше обявено, че с помощта на тази система ще бъде възможно да се свалят ядрени балистични бойни глави и спътници в ниска орбита. Като цяло военните са решили да разпределят функциите между тези две системи.»

Ръководителят на руския военно-промишлен гигант Ростех Сергей Чемезов заяви пред репортери на авиошоуто в Дубай, че С-550 ще има увеличен обхват на откриване на цели и действие на ракетите. Обхватът на откриване и обсегът на ракетите е с възможност за прихващане на всякакви цели. Точно към това е насочена работата по С-550 “.

Не е ясно дали Чемезов е сравнявал новите характеристики на С-550 със системата за противовъздушна отбрана С-500 или с по-старата система С-400.

Първата партида С-550 може да бъде получена от руските въоръжени сили до 2025 г.

Източник: https://nationalinterest.org/blog/buzz/s-550-should-nato-and-america-fear-russias-new-missile-defense-system-196479

Петя Паликрушева, превод и редакиця за News Front

Коментари:

comments powered by HyperComments