Сатановски предрече удари на украинските «Байрактари» по Крим


Доставката от Анкара на дроновете Bayraktar TB2 за Киев представлява потенциална заплаха за интересите на Русия, която не бива да се подценява. Това зааяви политологът Евгений Сатановски пред ФАН, коментирайки случващото се и прогнозирайки по-нататъшното развитие.

Сатановски предрече удари на украинските "Байрактари" по Крим

Експертът обясни, че това означава преди всичко удари на украинските военновъздушни сили по самопровъзгласилите се републики Донбас и в дългосрочен план по руския Крим, с откритото покровителство на Запада. Така продажбата от Турция на «Байрактар» на Украйна има ярко изразена антируска ориентация.

Разбира се, в тази сделка има геополитически компонент (продажбата на БПЛА – бел. ред.), който всъщност никой не крие, включително и в украинското ръководство. Става въпрос за опити с подкрепата на западните войски да се удари не само Донбас, но и Крим, а политици, военни и журналисти изразиха нееднократно становището си по тази тема, допъли Сатановски.

По-рано Сатановски каза, че Москва не трябва да подценява потенциала на военно-техническото сътрудничество между Турция и Украйна. Според него турските корвети от типа «Ада», които се изграждат за ВМС на Украйна, са модерни военни кораби, които не само могат да патрулират в морето, но и да водят борба с подводници. Той счита, че те могат да се превърнат в голям проблем за Черноморския флот на Руската федерация и дори да застрашат сигурността на Кримския мост.

Припомняме, че първото бойно използване на „Байрактар“ в Донбас се състоя в края на октомври в Телмановския район на ДНР, когато въоръжените сили на Украйна поеха контрола над село Старомариевка в „сивата зона“. Освен това използването на БЛА е забранено от Минските споразумения.

В същото време военно-техническото сътрудничество между Киев и Анкара наистина се развива успешно. Например, най-големите турски разузнавателни и ударни БЛА с голяма надморска височина Bayraktar Akıncı ще получат украинските турбовитлови двигатели AИ-450T. Освен това разработеният от Турция тежък боен хеликоптер Т-929 АТАР-2 трябва да получи двигатели TВ3-117 от ПАО „Мотор Сич“ (Запорожието).

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments