България и Северна Македония обявяват три на траур

Янев: Трагедиите са общи; Заев: Заедно сме в добро и лошо

Българското правителство обмисля да обяви ден на траур заради трагичните инциденти на магистрала Струма и старческия дом в село в Рояк. Правителството на Северна Македония също ще обмисли обявяването на дни на траур заради своите 46 жертви от катастрофата с автобус на наша територия. Това обявиха на съвместен брифинг в МС премиерът Стефан Янев и колегата му от Северна Македония Зоран Заев.

България и Северна Македония обявяват три на траур

«Заедно сме в добро и лошо. Ние сме братски народи. Всеки път трябва да си помагаме. Тази трагедия ще има позитивно влияние върху отношенията между двете държави, защото си помагаме, институциите работят заедно. Това е посланието към народите от двете страни — тук сме да си помагаме, когато е тежко и да споделим радостта, когато е хубаво», каза Заев.

„Позволете да изкажа своите съболезнования на двата народа. България изгуби 9 живота вчера в пожара в старческия дом. Северна Македония изгуби 46 живота, млади хора, 11 деца, а и останалите са млади хора в една страшна трагедия, която се случи с македонския автобус, който на връщане от Истанбул, през София и Благоевград в посока Северна Македония, да се върнат вкъщи се случи страшна трагедия. Искам да изкажа моите искрени съболезнования и съболезнованията на целия македонски народ към българския народ за загубата и да благодаря за израза на съчувствие от български народ към нас. Наистина бях информиран 5 или 10 минути след нещастието от премиера Стефан Янев, след това се чухме и с президента Радев, с министъра на външните работи, с министъра на здравеопазването, за да се видим с хората, които са в болница, а и да се срещнем с ръководството на България, за да можем да узнаем детайлите“, посочи Зоран Заев.

„Това, което всички се интересуват е дали знаем нещо повече за причините. Аз не бих ги коментирал, защото би трябвало експертите и професионалистите да се произнесат, защото само така е правилно. Днес в Скопие правителството на Република Северна Македония се подготвя да обяви Дни на траур. Министър-председателят Стефан Янев ме информира, че България също ще обяви Ден на траур. Това, което искам да кажа, също е благодарността за бързата реакция, за информирането“, допълни македонският премиер.

«Трагедиите са общи, трагедиите са това, което ни докосва, това, което ни прави хора и съпричастни — без значение от каква националност са хората, които вече не са между нас». Това подчерта премиерът Стефан Янев.

«Днес е особен ден, ден, който е отбелязан от българския народ с две сериозни трагедии», каза Янев, като припомни, че само 7-8 часа преди инцидента по АМ «Струма» 9 души загинаха при пожар в старчески дом във Варненско. 

По отношение на пътната трагедия Янев подчерта, че българските и северномакедонските власти работят в координация:

«От разследването се надяваме да получим тези уроци, които да ни предпазят от такива инциденти в бъдеще».

Янев се е срещнал с оцелелите, като «общото заключение на българските лекари е че травмите са относително леки — физическите, за психическите е рано да се говори. Надяваме се, че в следващите 1-2 дни тези хора ще бъдат транспортирани към местата, където живеят».

Коментари:

comments powered by HyperComments