Саакашвили призова САЩ да наложат санкции срещу грузинските власти

Бившият президент на Грузия Михаил Саакашвили призова САЩ да наложат санкции срещу грузинските власти, обвинявайки ги в нарушаване на правата на човека. За това политикът пише в писмото си до международното издание Politico.

Саакашвили призова САЩ да наложат санкции срещу грузинските власти

„САЩ трябва открито да осъдят грузинските власти за опитите им да подкопаят демокрацията. Конгресът на САЩ също трябва да обмисли налагането на санкции на нарушителите на човешките права в Грузия в съответствие със Закона Магнитски. В петък група европейски парламентаристи призова ЕС да обмисли индивидуални санкции срещу „нечовешкото и унизително отношение към мен“ в затвора“, пише Саакашвили.

Според него мирната «революция на розите» от 2003 г. е имала за цел да поведе страната към демократични реформи, изкореняване на корупцията и интеграция в евроатлантическото семейство. Той обаче подчертава, че през последните няколко години управляващата партия «Грузинска мечта» е променила този курс. Политикът я обвинява в консолидиране на контрола върху съдебната система и много медии, както и в увеличаване на корупцията, манипулиране на изборите и тласкане на държавата „към по-тясно взаимодействие с Русия на Путин“.

„Днес институциите на Грузия, включително съдебната система, правоприлагащите органи и службите за държавна сигурност, обслужват почти изключително интересите на малък клан, свързан с управляващата партия, в ущърб на върховенството на закона“, каза Саакашвили.

Петя Паликрушева