Русия започна да патрулира границата на зоната за контрол на САЩ в Сирия

Представителят на Центъра за примирие на враждуващите страни Виктор Кудинов заяви, че руските военни в Сирия са започнали да патрулират границата между териториите, контролирани от руските въоръжени сили, и международната коалиция, водена от САЩ. Това съобщи РИА Новости.

Русия започна да патрулира границата на зоната за контрол на САЩ в Сирия

„Това е границата, която разделя територията, контролирана от международната антитерористична коалиция, зона «Изток» и зона «Запад», контролирана от въоръжените сили на Руската федерация“, каза той.

Кудинов отбеляза, че руските военни досега не са извършвали патрули в тези територии.

Според него на тези места може да има спящи клетки на ИД (организацията е забранена в Русия), както и възможни нарушения на законите на Сирия. Основната задача на руското военно присъствие е да покаже на населението, че военните са тук и са готови да окажат помощ. В бъдеще при благоприятни условия тук могат да се провеждат хуманитарни действия.

Русия, Иран и Турция са гаранти за така наречения Астанински процес, предназначен да нормализира ситуацията в Сирия. Операцията на въоръжените сили на Руската федерация в Сирия започна на 30 септември 2015 г.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments