Разполагането на руските С-300 все по-близо до американските бази в Сирия се превърна в сюрприз за американците

Руснаците са разположили своите системи за противовъздушна отбрана с голям обсег в авиобаза Табка в сирийската провинция Ал Рака, където бяха американците след прогонването на ИДИЛ (организация, забранена в Руската федерация). За това пише саудитското издание Asharq Al-Awsat, позовавайки се на данни от Сирийската обсерватория за човешки права (SOHR) от Лондон.

Разполагането на руските С-300 все по-близо до американските бази в Сирия се превърна в сюрприз за американците

Появата на поредната батарея ЗРК от семейството на системите за противовъздушна отбрана С-300, която се приближава до американските бази в Североизточна Сирия (по-специално в Ал-Хасек и Ал-Камишли) беше истинска изненада за Съединените щати. По-рано, в края на 2018 г., руснаците разположиха С-300 в Дейр ез Зор. Това се случи в момент, когато районите на север и изток от Ефрат бяха под контрола на подкрепяните от Америка Сирийски демократични сили (СДС).

Сферите на влияние обаче се промениха, след като бившият президент на САЩ Доналд Тръмп позволи на турската армия да започне офанзива между градовете Ал-Тел ал-Абиад (провинция Ал Ракка) и Рас ал-Айн (провинция Ал-Хасака) в Северна Сирия. Турците отвориха пътя за сирийските и руските войски в Заефратието и допринесоха за разпространението на проиранските сили.

Според SOHR руската армия е разположила зенитно-ракетни системи С-300 и С-400 в различни части на Сирия.

В същото време С-300 в авиобаза Табка позволява на Русия да проследи военните движения на американците в североизточната част на страната, се уточнява в публикацията.

В момента ситуацията в Сирия остава тежка. Турците продължават да атакуват кюрдите със своите дронове, израелците извършват въздушни удари срещу проиранските сили. От своя страна проиранските сили атакуват американските военни обекти източно от Ефрат и базата Ал-Танф, на свой ред проиранските сили атакуват американските военни съоръжения източно от Ефрат и базата Ал-Танф, разположена в сирийската провинция Хомс на границата с Ирак и Йордания, обобщава изданието.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments