България подписа 10-годишна «Пътна карта» със САЩ

„Ние, началниците на отбраната на участващите във форума държави, сме не само членове на един съюз, който ни задължава да се защитаваме взаимно в случай на опасност, но също сме и част от общност на споделени демократични ценности, партньорство и откритост.

България подписа 10-годишна "Пътна карта" със САЩ

Поради тази причина оставаме ангажирани с подобряването на ефикасността и ефективността на нашия отговор към предизвикателствата и с трансформирането на силите ни за по-добро съответствие с изискванията на НАТО и повишаване на оперативната съвместимост във всички домейни“.

Това заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов в изказването си по време на годишната конференция на началниците на отбраната от Централна Европа, която се провежда в София. Съорганизатор на събитието е Европейското командване на САЩ.
България подписа 10-годишна "Пътна карта" със САЩ
Адмирал Емил Ефтимов посочи също, че България и САЩ се радват на силни двустранни взаимоотношения в областта на сигурността и отбраната. Доказателство за това е подписаната през изминалата година от секретаря по отбраната на САЩ и министъра на отбраната на Република България десетгодишна Пътна карта.

Тя набелязва мерките и действията за отбранително сътрудничество между двете страни за периода до 2030 година.

За участие в конференцията у нас пристигнаха началниците на отбраната на Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Хърватия и Чехия, както и генерал-адютантите от Националната гвардия на САЩ от щатите — партньори на изброените страни – Алабама, Илинойс, Индиана, Колорадо, Минесота, Небраска, Охайо, Тексас и Тенеси.

Командващият на Европейското командване на САЩ генерал Тод Уолтърс изрази благодарност към Министерството на отбраната на България за организацията на това значимо събитие.

„В тази зала ние всъщност представляваме военната стратегия на НАТО и концепцията за възпиране и отбрана на евроатлантическата зона. Защото най-обобщено казано, разполагаме с елементи както на националната, така и на глобалната сила, съсредоточени в един много значим регион“, посочи той.

«САЩ имат дълга история на сътрудничество в областта на отбраната с централноевропейските държави», заяви генерал Уолтърс.

«Ангажирани сме да работим с тези изключително способни съюзници и партньори, чийто многообразен оперативен опит допринася в много висока степен за сигурността в региона“, подчерта той.

Целта на двудневното събитие е да се насърчи диалогът и взаимното разбиране относно средата за сигурност и осигуряването на мир и стабилност в Централна Европа и Черноморския регион.

Участниците потвърдиха, че тези региони са стратегически и тяхното значение нараства както в геополитически, така и в световен план.

По време на конференцията ръководителите на делегациите обсъдиха предизвикателствата пред регионалната сигурност, трансформацията на силите с цел постигане съвместимост с НАТО и извлечените поуки в областта на военната мобилност.

Беше изразена подкрепа за предложението на началника на отбраната на България за развитието на свързаността на страните в региона чрез подобряване на транспортната инфраструктура и по-конкретно транспортен коридор № 8, с неговото стратегическо значение за осигуряване на военна мобилност на силите на Алианса.

Връзката Тирана – Скопие – София е от ключово значение за успешната интеграция на Западните Балкани в колективната система за сигурност и развитието на района.

Дискусиите приключиха с брифинг относно Програмата за съвместни учения на Европейското командване на САЩ за 2022 г., потвърждавайки отново трайния ангажимент за задълбочаване на сътрудничеството в областта на отбраната.

Участниците подчертаха, че съвместните учения и взаимодействието между силите на съюзниците и партньорите повишават оперативната съвместимост във всички домейни и допринасят за мира и стабилността в цяла Европа чрез възможността за отговор на съществуващите и потенциалните заплахи.

Източник: Министерство на отбраната на България