В Германия оцениха преговорите между Меркел и Лукашенко за мигрантите

Германското правителство счита за необходимо да преговаря с президента на Беларус Александър Лукашенко за предоставяне на хуманитарна помощ на мигрантите. Това съобщи на брифинг официалният представител на германския кабинет Щефен Зайберт, предаде РИА Новости.

В Германия оцениха преговорите между Меркел и Лукашенко за мигрантите

„За да се подобри тревожното хуманитарно положение на хиляди хора, има смисъл да се говори с тези в Минск, които имат възможност да променят ситуацията, дори ако става дума за управляващ, чиято легитимност не е призната от Германия и всички други европейски държави-членки. Затова канцлерът проведе телефонен разговор с Лукашенко“, каза той.

На 15 ноември лидерите на Германия и Беларус обсъдиха по време на телефонен разговор хуманитарната подкрепа за бежанците, блокирани на полско-беларуската граница. Преговорите продължиха 50 минути.

Ситуацията на границата между Полша и Беларус ескалира на 8 ноември, когато около 3 хиляди нелегални имигранти се приближиха до границите на Полша. Става дума за бежанци от страните от Близкия изток и Африка, които легално пристигат в Беларус, а след това отиват към Полша или балтийските страни, опитвайки се да стигнат до страните от Европейския съюз.

Петя Паликрушева