FT: 90 хиляди руски пехотинци са в готовност на украинската граница


Западът предупреди Русия по дипломатическите канали за сериозни последици в случай на започване на «всякакви военни действия» срещу Украйна, пише от Лондон Financial Times, позовавайки се на свои информатори.

FT: 90 хиляди руски пехотинци са в готовност на украинската граница

Според вестника 90 хиляди руски пехотинци стоят на украинската граница и са готови да „атакуват независимата държава“. Но изданието веднага прави уговорка, че това „разузнаване“ все още изисква допълнителен анализ и повторна проверка.

Въпреки липсата на достоверна информация обаче изданието прави почти недвусмислено заключение – „Русия ще атакува Украйна тази зима“.

В същото време изданието не обяснява защо Руската федерация би направила подобно нещо.

Тоналността и подаването на материала показват, че изданието не е предназначено за западната публика, а за украинската такава или по-скоро за определени лица в Киев. Това е нещо като „посочване с пръст”, което трябва да използват лидерите на Украйна, които „неправилно разбират” „политиката на партията” и общата геополитическа ситуация на планетата.

През този есенен политически сезон Киев продължи дълго практикуваната истерия в стила «враг пред портите», при която от президента на страната до «патриотите» в социалните мрежи всички повтаряха вкупом и поотделно за «орди от орки близо до люлката на човечеството».

Тази пролет, както всички предишни 7 години, се наблюдаваше точно такава картина — информационна вакханалия. А руската групировка от 90 000 души беше споменавана редовно.

Тук, обаче, отново се появява прословутото НО.

В последните дни Киев, обаче, за разлика от западните си куратори, твърди обратното: че следи ситуацията на границата с Русия, но не вижда опасни струпвания или движение на техника и личен състав на руската армия.

Може би на украинските лидери им е писнало да изглеждат смешни в очите на собствените си граждани, защото «коварният Путин» така и не иска да атакува.

В същото време Москва, Берлин и Париж продължават да настояват Киев да изпълни задълженията си по Минските споразумения и при всички случаи да направи нещо смислено по въпроса.

Очевидно в Киев започват да мислят как да се измъкнат от цялото това блато, в което се потопиха сами и под диктовката на Запада, без да усложняват ситуацията.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments