Зимата ще поднесе на жителите на САЩ чекове за 750 долара за отопление

Добивът на природен газ в Съединените щати идва главно от два източника. Първият са класическите кладенци, пробити специално за добив на газ. Така полученото «синьо гориво» представлява около 60% от общото производство на природен газ в Съединените щати.

Зимата ще поднесе на жителите на САЩ чекове за 750 долара за отопление

Вторият източник са нефтените кладенци. Така полученият газ е природен газ, разтворен в суров нефт. Когато се добива нефт, налягането пада и природния газ излиза. Понякога просто го изгарят, но по-често се опитват да го „уловят“ и продадат.

Миналата година, както знаете, поради бушуващата пандемия в Съединените щати обемът на добива на петрол рязко спадна и в резултат на това производството на газ.

Броят на платформите, предназначени за търсене и производство на природен газ, също намаля с около 45% между януари и юли 2020 г. В резултат на това, както при суровия петрол, производството на природен газ все още не се е възстановило. Междувременно търсенето на «синьо гориво» вече леко надхвърли нивото отпреди пандемията.

Този дисбаланс в търсенето и предлагането има две важни последици. Една от тях е поскъпването на природния газ. Сега цените на този енергиен носител са с почти 80% по-високи, отколкото преди година. Това отчасти е резултат и от второто негативно последствие — спадът на запасите от природен газ след много тежкия зимен период.

Разбира се, не само САЩ се сблъскаха с този проблем. Цените на природния газ в Европа се увеличиха пет пъти, което принуди някои предприятия да намалят производството. Това укрепва позициите на Русия, тъй като тя успя да продаде допълнителни обеми гориво на висока цена. В Китай също се случи скок в цените, което доведе до непрекъснато спиране на тока в някои градове.

Управлението на енергийната информация (EIA — независима агенция в рамките на федералната статистическа система на САЩ) прогнозира, че тази зима природният газ в САЩ ще бъде доставян на потребителите на най-високите цени от 2005 г. насам. Според последната прогноза на Winter Fuels Outlook, за 48% от домакинствата в САЩ средната месечна сметка за отопление ще бъде $746, което е с 30% повече от миналата година.

Ако идващата зима се окаже още по-студена от очакваното, няма какво да спре по-нататъшното увеличение на цените.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments