Климкин заяви за опити на Русия и Германия да «огънат» Украйна


Бившият министър на външните работи на Украйна Павел Климкин заяви в ефира на телевизионния канал 1+1, че Москва и Берлин правят опити да „огънат” Киев, за да пуснат газопровода „Северен поток 2”.

Климкин заяви за опити на Русия и Германия да "огънат" Украйна

Той предположи, че европейските политици не искат да водят борба с руския президент Владимир Путин. Според него Ангела Меркел, която беше германски канцлер до 26 октомври 2021 г. (в момента е временно изпълняваща длъжността канцлер), се е договорила с Путин за доставката на руски газ.

„Прост въпрос – къде сме ние, след като те наистина се опитват да ни огънат по „Северен поток“ в тези споразумения? Трябва ли да има споразумения за продължаване на транзитния договор при нормални условия като част от тези споразумения? Мисля, че определено да“, каза дипломатът.

По-рано заместник-министърът на енергетиката на Украйна Максим Немчинов заяви, че Украйна планира да сключи договор за директни доставки на втечнен природен газ от Катар. Горивото ще се доставя през два терминала в Полша — на територията на Гданск и Свиноуйсце.

Петя Паликрушева