«Вестоносецът на бедата»: Какво означава появата на «Маунт Уитни» в Черно море?


Преди няколко дни флагманът на 6-ти флот на САЩ, командният кораб «Маунт Уитни», навлезе в Черно море, придружен от разрушител Уро, за да участва в някакви учения. Коментарите на многобройните анализатори и военните експерти веднага се стовариха в изданията и започнаха да обясняват от какво наистина имат нужда американците точно в Черно море. Нека се опитаме да помислим следното: какво, по дяволите, търси този американски кораб непрекъснато около бреговете на Русия?

"Вестоносецът на бедата": Какво означава появата на "Маунт Уитни" в Черно море?
USS Mount Whitney

«Маунт Уитни» е много необичаен кораб.

Настоящият флагман на 6-ти флот на САЩ е пуснат на вода през 1970 г., а влиза в експлоатация през 1971 г. Участва в операции на два океана, Атлантическия и Индийския, действа на Карибите, но внезапно се озовава в Средиземно море.

През 2005 г. «Маунт Уитни» става новият флагман на 6-ти флот, заменяйки предишния, който беше десантен кораб-док. Сега той е базиран в Италия, в пристанището Гаета. Руснаците проявяват голям интерес към «Маунт Уитни», защото той редовно се появява в акваторията на Черно море, когато там се случва нещо рязко и абсолютно антируско.

Този кораб всъщност е вестоносец на бедата.

Както и да си я представяте. Всъщност, бедата с мащабите на човечеството винаги има западен вкус.

През 2008 г. флагманът на 6-ти флот на САЩ се насочи към бреговете на Грузия точно в момента, когато се води т. нар. „олимпийска война“, предизвикана от агресията на Тбилиси срещу Южна Осетия. «Маунт Уитни», според официалните изявления на американците, е доставил някакъв «хуманитарен товар» до грузинското пристанище Поти. Руското външно министерство от своя страна изрази съмнения относно чисто «хуманитарния» характер на тази мисия.

През октомври 2008 г. командният кораб на ВМС на САЩ искаше да влезе в пристанището на все още украинския Севастопол, но беше посрещнат с антинатовски протести от «неблагодарното» местно население. „Маунт Уитни“ все пак постигна целта си, но на екипажа беше наредено да не слиза от него, за да се избегнат «внезапни и случайни» недоразумения.

През 2011 г. командният кораб беше използван в Средиземно море при извършване на агресията срещу суверенна Либия, след което тази страна фактически престана да съществува.

Считайте, че това горното съм го подчертала с дебела червена линия, за да не се забравя.

Да, нека запомним тази масия на американския кораб! Защото на този свят няма нищо случайно.

На 4 февруари 2014 г. флагманът на 6-ти флот на САЩ влезе в Черно море точно когато в Украйна се развиха събитията, довели до държавния преврат. На 21 февруари президентът Виктор Янукович беше принуден да избяга от Киев, а на 22 февруари беше приета резолюция от Върховната Рада, според която той беше признат за «самоотстранил се» от служебните си задължения и бяха насрочени предсрочни президентски избори. Майданът победи.

И така, какво виждаме?

«Маунт Уитни» винаги се появява в Черно море, когато в черноморските страни се случва нещо против Русия. А сега флагманът на 6-и флот отново влезе в Черно море, придружен от „телохранител“ под формата на разрушител УРО.

Какви неприятности носи този път?

Нека разгледаме по-отблизо този необичаен кораб. Сам по себе си «Маунт Уитни» не представлява особена военна заплаха. Въоръжението му е чисто символично и е представено от няколко артилерийски установки и едрокалибрени картечници, както и система за противовъздушна отбрана с малък обсег. Това не е сериозно срещу авиацията, флота или крайбрежните противокорабни комплекси. Само разрушителят от клас «Арли Бърк», оборудван с управляемо ракетно оръжие, «Портър», прикрепен към флагмана за ескорт, може да представлява заплаха.

Но истинската сила на планината Уитни се крие другаде.

Това е представител на рядък клас кораби с управление от вида Blue Ridge. Дори във ВМС на САЩ има само два подобни.

Той е проектиран да предава и получава големи количества защитени данни навсякъде по света чрез HF-, UHF-, VHF- и SHF-комуникационни канали. Това е най-модерният команден кораб в света, който позволява на Пентагона бързо да събира, предава и анализира информация с военно и друго предназначение. В дигиталната ера «Маунт Уитни» дава на американското командване допълнителни козове.

Но защо на САЩ им е нужен такъв специализиран кораб в Черно море?

Да участва в обикновени учения?

Не е изключено, но е възможно и друго обяснение.

Нека си припомним реалната ситуация: Украйна директно тласка Киев към активни военни действия срещу ДНР и ЛНР.

С тяхна помощ „слугата на народа“ (Зеленски, президент на Украйна), който бързо губи общественото доверие, може да увеличи популярността си и да измести вниманието от вътрешните проблеми към външен враг в лицето на Русия, която ще бъде принудена да се намеси под една или друга форма. Тази помощ може да бъде както скрита, под формата на изпращане на „почиващи (отпускари)“, така и открита – мащабно контранастъпление в Донбас или дори в други посоки, включително срещу самия Киев.

В този контекст изпращането на американски щабов кораб до украинския бряг получава напълно адекватно обяснение.

Пентагонът ще може да получава цялата най-оперативна разузнавателна информация, както и да я споделя с Киев. Така въоръжените сили на Украйна ще имат допълнителен коз, а Вашингтон ще има «преки» доказателства за участието на «руски военни и използването на руско въоръжение в събитията в Донбас».

А ако подобни «доказателства» не е възможно да бъдат стъкмени, то определено този кораб пренася пореден «хуманитарен» товар, който 100 % ще бъде използван от украинските неонацисти срещу мирното население на бунтовния Донбас.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments