Лукашенко: В ЕС действа мафиотска група за транзит на мигранти

Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че в Европейският съюз действа мафиотска структура, която организира транзита на мигранти. Това сподели той в интервю с Игор Коротченко, главен редактор на руското списание «Национална отбрана», предаде БелТА.

Лукашенко: В ЕС действа мафиотска група за транзит на мигранти

«Докараха ги тук. Този транзит се обезпечава от хора: качват ги в самолет, самолетът долита дотук, вземат ги, откарват ги на границата, превеждат ги през границата, а там вече ги приемат техните хора — поляци, немци, украинци. И всичко това за пари», каза той.

Според него, услугите на транзитьорите се заплащат.

«Тези, които са в Полша (тях вече ги хванаха и дори бяха принудени да обявят кои са). Там нямаше беларуси, само двама руснаци. И десетки транзитьори, които подават хора — това са немци, но преди всичко поляци, а и украинци, литовци. Т.е. това е цяла мафиотска структура, която обезпечава транзита», сподели Лукашенко.

В следобедните часове на 8 ноември голяма група бежанци беше забелязана в Беларус близо до магистралата, водеща към границата с Полша. Беларуските граничари заявиха, че безразличието и нечовешкото отношение на полските власти са накарали бежанците да предприемат подобна стъпка на отчаяние.

На свой ред полското външно министерство съобщи, че беларуските власти се опитват да доведат до смърти случаи ситуацията на беларуско-полската граница.

Миграционната криза на границата на Беларус и страните от Европейския съюз започна това лято, след като президентът Александър Лукашенко обяви, че ще отслаби контрола върху потоците от нелегални мигранти на фона на поредното изостряне на отношенията със западните страни.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments