Климкин с поредни «бълнувания» за намеренията на Русия

Бившият външен министър на Украйна Павел Климкин написа във фейсбук, че ситуацията с мигрантите на беларуско-полската граница е специална операция на Русия, която в бъдеще може да се преориентира към границата с Украйна.

Климкин с поредни "бълнувания" за намеренията на Русия

„Полша, Литва и Латвия очевидно ще намерят възможност за защита и тогава Кремъл ще има възможност да преориентира бежанците към нашата граница. Те, както и сега, ще бъдат „доставени“ до Минск с чартърни самолети. Русия ще се опита да ни обвини в нечовешко отношение към нелегалните мигранти, лансирайки темата за изпълнение на задълженията в рамките на безвизовото пътуване с ЕС“, каза политикът.

Според него сега има нужда от постоянно взаимодействие между министрите на вътрешните работи на Украйна и ЕС, тъй като „съвместните предизвикателства изискват съвместна стратегия и съвместни действия“.

В следобедните часове на 8 ноември голяма група бежанци беше забелязана в Беларус близо до магистралата, водеща към границата с Полша. Беларуските граничари заявиха, че безразличието и нечовешкото отношение на полските власти са накарали бежанците да предприемат подобна крачка на отчаяние.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments