Русия ще защити Северния морски път с «ракетни контейнери»


Нарастващият интерес към Северния морски път от Запада накара Русия да създаде кораби като многоцелевия патрулен ледоразбивач „Иван Папанин“ от проекта 23550 „Арктика“. Изграждането на такива кораби обаче е скъпо и отнема доста време, което не е в полза на Русия при сегашните условия.

Русия ще защити Северния морски път с "ракетни контейнери"

В резултат на това руските инженери измислиха по-прост, по-евтин и най-важното ефективен начин за защита на руската северна транспортна артерия. Новата разработка е базирана на легендарния стратегически влак РТ-23 УТТХ «Молодец».

Русия ще защити Северния морски път с "ракетни контейнери"

Припомняме, че този влак криеше в привидно обикновени товарни вагони, както МБР, така и оборудване за тяхното изстрелване. Предвид факта, че външно не се различаваше от другите товарни влакове, беше изключително трудно да се открие и унищожи подобен влак.

Нещо подобно беше внедрено и за товарни кораби. Така руски специалисти от концерна «Моринформсистема Агат» поставиха четири пускови установки за противокорабни ракети 3M54 Калибър в стандартен 40-футов контейнер.

Русия ще защити Северния морски път с "ракетни контейнери"

Като цяло мобилната батерия на комплекса, наречена «Калибър-К», се състои от два пускови контейнера и два контейнера за управление. Разгръщането на комплекса в бойно състояние става за 3 минути, а радиусът на унищожаването му е 300 км.

Най-важното е, че гореспоменатите контейнери, както и в случая с вагоните „Молодец“, са абсолютно неразличими от милионите други и се монтират на борда по обичайния начин.

Всеки потенциален враг на Русия никога няма да „отгатне” кой от руските кораби носи „смъртоносна изненада”.

В бъдеще комплексите „Калибр-К“ се предлагат да бъдат монтирани на разработен многофункционален рефрижератор за обслужване на инфраструктурата на Северния морски път без ескорт от ледоразбивач. Ако проектът „види живот“, тогава Русия ще получи евтин и универсален вариант за повишаване на отбранителната способност на руските арктически граници.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments