US експерти срещу военщината на САЩ, очакват от Байдън не празни думи, а дела

Ако Байдън е решен САЩ да бъдат за пример, това предполага нещо повече от празни приказки.

Той може да започне от Министерството на отбраната на САЩ.

Независимо от неговото официално название, истинската цел на министерството не е отбраната.

Превод от Foreign Affairs, САЩ: 

US експерти срещу военщината на САЩ, очакват от Байдън не празни думи, а дела

Целта е проекция на сила.

ВС на САЩ са готови да се противопоставят на потенциалните заплахи навсякъде — в Персийския залив, Източна Азия и Европа…

Както убедително показаха последните две години, заплахите, които непосредствено заплашват сигурността и благополучието на американците тъм, където те живеят, най-често остават в сянка.

За Пентагона това означва, че свободата на корабоплаване в Южно-Китайско море има приоритет над пожарите, ураганите, наводненията, пандемиите, а да не говорим за периодичните бунтове в САЩ.

Отговорността за противодействието на тези събития е на ведомството, чийто бюджет и ресурси бледнеят в сравнение с това, което военните използват.

Става дума за значението на думата „национална сигурност“. След края на Втората световна война терминът означава премахване на военните заплахи чрез използването на явни или скрити военни действия.

В резултат на това Пентагонът свикна да получава лъвския дял от ресурсите за националната сигурност. В рамките на външнополитическия истаблишмънт разпределението на ресурсите, при които Пентагонът е единственият победител, докато другите оцеляват с остатъци, дори не предизвиква спорове. Байдън трябва да се постарае да коригира този дисбаланс, като даде повече пари на агенции като Бреговата охрана, Националните здравни институти, Горската служба на САЩ и Граничния патрул на САЩ, докато армията, флотът и ВВС ще трябва да се примирят с принудително частично съкращаване на финансирането.

Дълбоко заинтересованият от запазването на статус-кво, военно-промишленият комплекс ще противодейства на всяко отклонение от така установилата се концепцията за националната сигурност.

Ако Байдън е настроен към промени, ще му се наложи да поработи.

Не е ясно следното: готов ли е той да похарчи необходимият политически капитал за борба със силите, пазители на съществуващата система.

Ако Бъйдън наистина вазразява срещу неотдавнашното гласуване в Палата на представителите, одобрило новите военни разходи в размер на 768 млрд долара за 2022 гнай-крупният в историята на САЩ военен бюджет — той все още не е заявил това публично.

Автори:

Андрю Бацевич — президент на Института за отговорно държавно управление в Куинси, влиятелен мозъчен тръст във Вашингтон с тесни връзки с Държавния департамент на САЩ.

Анел Шелин — научен сътрудник по програмата за Близкия изток в Института Куинси.

Източник: https://www.foreignaffairs.com/articles/north-america/2021-10-15/end-american-militarism

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments