И телевизията, и социалните медии провокират разделение и омраза

Спас Иванов, специалист по киберсигурност, коментира в „Мрежата“ по програма „Христо Ботев“ как и защо фейсбук се превърна в основно поле на омраза, разделение и недоверие в обществото. Както и възможно ли е вотът с машини да бъде манипулиран?

И телевизията, и социалните медии провокират разделение и омраза

„Нека започнем по-отдалече. Знаете много добре в последните 100 години нивото на технически прогрес и автоматизация, която сме постигнали ние като цивилизация. И едно е ясно през тези последни 100 години поне – че грешките се правят от хора, не се правят от машини. Машините правят точно това, за което са програмирани, всеки път дават възпроизведим резултат, предвидим, така че да не се налага непрекъснато да сме техен коректив.

Дали е възможно дадена машина по случайност или не по случайност да даде гласовете си за друга партия освен тази, която е била избрана от избирателя, е въпрос с много отговори. Като цяло е възможно, стига обаче да са налице няколко основни условия. Първото от тях е да бъде компрометиран самият софтуер още в зародиш.

Т.е. в момента, в който е била някъде на склад тази машина, някой да е бръкнал в нея, да е направил алгоритъм, по който да бъдат разместени гласовете, да е знаел точно колко хора ще гласуват. Защото в крайна сметка трябва да бъде отчетено и това – точно колко хора ще гласуват, точно в каква посока ще гласуват, за да може да направи алгоритъма.

С конкретната машина. Това нещо да се разпростре върху всички машини е конспирация, която изисква участието на страшно много хора. Всъщност толкова много хора, че тази конспирация вече спира да бъде конспирация и става публична тайна. Така че разбирам напълно воя на някои политически сили, особено представители на статуквото, защото те изключително много се страхуват от новия начин на броене на гласовете, който става незабавно, честно и коректно. Години наред ние знаехме, че не се управлява по точно този начин, но нямахме доказателства за съжаление.

Нека кажем още нещо. Първо – машините не са свързани с интернет по никакъв начин, не са свързани дори помежду си в една избирателна секция, не са свързани към никакъв терминал, конзола или компютър по време на изборите. Те си работят като едни самостоятелни устройства, изключени тотално от интернет. В този ред на мисли, за да се получи фалшификация на вота означава, че човек с необходимите познания, инструменти, съответните кабели, реквизити, които трябва да се направят, за да се достъпи една машина, защото тя се заключва механично, трябва да е на място във всяка секция, за да извърши необходимата манипулация по фалшификация на вота.

Това са цяла армия от IT хора, които трябва точно какво правят, точно кога го правят, това да стане незабелязано, и видите ли, нито една от останалите политически сили, чиито представители присъстват в комисиите, да не нададе вой по този въпрос. Тезата е абсурдна.“

Фейсбук е в основата на всяко разделение в обществото ни

И телевизията, и социалните медии провокират разделение и омраза

„Фейсбук е една особена територия, изцяло нерегулирана. По никакъв начин нашата държава, или пък нашите закони, включително европейските, не властват по начина, по който на нас ни се иска. И хората, които обикновено трудно намират трибуна и съмишленици в крайните си виждания, в начина, по който се опитват да развалят обществото, не биха могли да го направят, ако няма платформа като Фейсбук. Обикновено обществото ги изолираше, вкарвахме ги някога в лудница, ако щете. Тук не става въпрос за инакомислещите, тук става въпрос за откровено налудничавите неща, които в момента се разпространяват там. Стигат до изключително много хора, които провалят в момента кампанията по ваксинирането. Но това е само резултат на нещо, което започна много по-отдавна. Фейсбук през далечната 2016 г. имаше 5000 опорни точки, с които можеше да определи точната политическа нагласа на един негов потребител. В момента, пет години по-късно, тези опорни точки според различни експерти вече наброяват 25-30 хил. Под опорни точки се има предвид начина, по който те да въздействат на вас като потребител, така че вие да промените своето политическо виждане. Нека да напомним нагласите преди Брекзит. След референдума, проведен през 2016 г., британското общество е в разделение, което никога не е било. Какво се случи? 60:40 беше нагласата преди да започнат аквитните Фейсбук кампании на т.нар. «Vote Leave» – кампанията за напускане на ЕС. Във Фейсбук, благодарение на Cambridge Analytica и на точния начин, по който беше въздействано върху потребителите, вотът беше обърнат буквално за три седмици. Това се случи в последствие в още десетки държави – случи се в САЩ с избирането на Тръмп, в Азербайджан, в Латинска Америка, във Венецуела и т.н. Защо разделение в обществото? Защото за Фейсбук това е верую, това е стълб, на който тази компания стои. Защо стои? Защото е доказано чисто математически, емпирично, че колкото повече разделение има в едно общество, колкото повече ярост предизвиква дадена теза у хората, които я четат, те толкова по-дълго време прекарват в тази платформа. Колкото по-дълго време прекарват в тази платформа, толкова повече тя има възможност да ги облъчи с реклами, от които взима пари. Иначе казано — Фейсбук няма никаква изгода да ви изважда извън платформата си, напротив. По всякакъв начин, макар и с омраза, а омразата е най-силното чувство, с провокиране на разделение, с провокиране на омраза, това е най-сигурният начин да ви задържи колкото може по-дълго в платформата. Последните разкрития на т.нар. whistleblower Франсис Хоуган, който беше изслушан пред Американския конгрес, разказаха точно това – Фейсбук проповядва умишлено разделение и омраза.“

Платформата подстрекава към омраза

„Това се случи по една много проста причина. Понеже в САЩ, откъдето всъщност тръгва и платформата, широко битува понятието сред консервативно мислещите американци, републиканци предимно, че бизнесът се саморегулира и самоограничава, когато пристъпи дадени граници. Те дават пълна свобода на словото, пълна свобода на платформите с идеята те да се саморегулират. Което обаче се оказа фатална грешка, включително и за тяхното общество, тъй като когато дадеш платформа на хора с виждания, които са крайни, които са на моменти брутални, се получава нещо, което англичаните през 2016 г. кръстиха «tribalism» — «оплеменяване».

Т.е. разделяме се на различни племена, които враждуват помежду си в социалните мрежи. Какво става през последните две години се замислете?

Ние сме затворени вкъщи. Информацията си набавяме предимно от телевизията и социалните медии. И телевизията, и социалните медии провокират в последните няколко години е разделение и омраза. Всяка инициатива, която е довела до някакъв вид разединение в обществото, липса на последователност или пък съпротива на дадено политическо решение, винаги по някакъв начин намира зародиша си във Фейсбук. Проследих кампаниите на антиваксърите, преди това имаше Qanon в САЩ, която вярваше в някакви абсурдни неща, но привлече 16 млн. души на своя страна.

Оттам тръгват нещата по простата причина, че никой не регулира неговата дейност. Имайте предвид, че в момента 97% от бюджета на Фейсбук, който е съсредоточен върху това да премахне езика на омразата от платформата, е за англоезични държави. Целият останал свят, включително и България, разчитат на около 4% от ресурсите на тази огромна компания, за да бъде премахнато съдържанието на омразата, езика на омразата, разделението в обществото. Това означава испански, френски, италиански, немски, къде е българският? Нали се сещате — на 170 място по говоримост. Никой не филтрира съдържанието в тази социална мрежа особено на нашата територия, няма такъв. Няма такъв орган, няма такава организация, включително и Фейсбук не го регулира. Това дава платформа на всякакви хора да се изявяват и да проповядват разделение.“

Механизмите

„Анонимността на потребителите на Фейсбук, особено когато те са инсталирали приложението на своя смартфон, е нулева. Няма такова нещо като анонимност. Ако го ползвате само на компютър, да речем от време на време, компютърът не работи постоянно, може да имате някакво ниво на анонимност. Но в момента, в който е на вашия смартфон, играта приключва за вас. Само по това кои мобилни апарати се намират в едни и същи wifi мрежи и по кое време, може да се изкара извода дали вие сте в определени взаимоотношения с други лица, които се намират в същата стая, дали сте колеги, дали сте любовници, дали сте съпрузи, дали сте в някакви други отношения.

Начинът, по който вашият смарт часовник отчита сърдечния ви ритъм, Фейсбук може да прочете, и ако се свърже с това, което е на екрана в момента, да речем, четейки вашия фийд, може да прецени колко въздействаща е тази статия по промяната на пулса ви. 

Това е телеметрия, която се взима безусловно от вашите устройства, вие не може да го спрете, независимо дали ползвате Android или iOS. Това е факт в момента. Има едно прекрасно видео, нарича се «Монолог на алгоритъма», може да се намерив интернет и всеки да се ориентира колко много неща се събират за всеки един от нас, за да може да се изгради правилния профил. Този профил служи, за да могат да ни продадат. Идеята е колкото по-добре е изграден профила, в момента, в който почука клиентът на неговата врата, независимо дали става въпрос за политическа сила или супермаркет, той да каже «ето ти».

Защото какво прави една политическа сила?

Аз например виждам целенасочени кампании на дадена политическа партия и на никоя друга в моя профил, тя казва да речем: «дайте ми профили на бял мъж, на средна възраст, с такива и такива доходи, социално положение, живеещи в собствено жилище в София, с кредити, без кредити», всичко това Фейсбук го знае. Той вади от портфолиото една голяма купчина анонимни данни. Да, факт е, че тези данни са анонимни, но Фейсбук ги дава като пакет на търговеца, който желае да ги закупи срещу голяма сума пари и той започва да ви облъчва с правилно съдържание. Точно работещо спрямо вас. Всеки пост, всяка статия, на която си задържате вниманието или я прочитате изцяло, допринася вашият профил да бъде допълван с това какви са вашите политически предпочитания.“

Как политиците се възползваха от това

„Първи показаха, че това работи във Великобритания, това беше генералната репетиция – с Брекзит и с Cambridge Analytica. Впоследствие се възползва Тръмп и още няколко държави. В България смея да кажа, че понеже партиите на статуквото, тези, които имат средствата да купуват толкова много реклами във Фейсбук, очевидно техните маркетолози или PR-и както е модерно да се наричат, или не желаят да се възползват от тази платформа толкова активно, или просто го правят, за да отчетат някаква дейност. Не съм забелязал в нашата страна да имат чак такова силно влияние социалните мрежи върху настроенията на избирателите.

В интерес на истината, когато се проведе допитване във Великобритания и САЩ откъде хората придобиват политическа ориентация, над 90% от хората отговориха «от социалните мрежи». На 90%.

При нас липсата на лидерство е толкова отчетлива през последните няколко години, че това доведе именно до моментното разделение, което имаме в момента. Имаме над 1000 Фейсбук групи, които са на тема антиваксина. Няколко стотин, които са против зелените сертификати и маските. Как да продължим напред? Всяка от тези групи има стотици или дори хиляди, някои дори десетки хиляди членове. Които имат приятели, имат познати, имат роднини, и те проповядват тази отрова и на тях. В крайна сметка това, което прави Фейсбук в момента е да задълбочава алгоритми, изкуствен интелект, с който да се опита по ключови думи, когато сравнява съдържанието на дадена статия със списък доверени източници, ако не го намери в този списък с, да речем, Ройтерс, Асошиейтет прес, БНР, БТА и т.н., на тази статия автоматично да се слага етикет «внимание, по всяка вероятност това е непроверен източник или фалшива новина». Това прави Фейсбук в момента, на английски език работи прекрасно, дава все по-добри резултати. Но на български език, докато стигне до нас, ще минат още 20 години.“

Мета

„Много мои колеги правят паралел между Мета и известния филм, чиято четвърта част сега очакваме – «Матрицата». Каква е основната идея на Мета? Фейсбук притежава още компаниите Instagram и WhatsApp. Мета ще се явява като шапка на всички тях, по същия начин, по който Alphabet се яви шапка на Google. Но идеята на Мета е да създаде интернет от ново поколение. Това е интерактивният интернет, който позволява с едни специално изготвени очила, неслучайно Фейсбук притежава компанията Oculus, която произвежда може би най-добрите очила за добавена реалност на пазара, вместо да ходите с приятеля си на кино в пандемия, вдигате телефона, обаждате му се, взимате си пуканки, слагате очилата, купувате съдържанието, гледате го и коментирате заедно по време на самото гледане. Идеята, развита до много по-големи мащаби, е да не излизате от тази виртуална добавена реалност.“

Как може да бъде регулирано съдържание, което се случва през очила

„Единствената надежда, която има в тази област, са регулациите, които Европа налага. И тези, учудващо, които Китай предприе спрямо Фейсбук. Но да речем, че Китай си е отделна губерния, Поднебесната империя винаги е била с различно мнение от Запада и по всяка вероятност така ще си остане завинаги. Но в Европа Европейският парламент внесе искане за забрана на лицевото разпознаване и използването на биометрични данни. Фейсбук официално каза, че се отказва изцяло от събирането на биометрични данни и ще бъдат изтрити милиарди такива тагове. Но компанията Мета, която е собственост на Фейсбук каза «чакайте малко, Фейсбук може да се отказва, но ние не се. Ние не само, че не се отказваме, а ще събираме три пъти повече отколкото досега. Включително и очното налягане, очилата го позволяват.»

Животът не е игра

„Съгласен съм. Изглежда изключително cool, както се казва, изключително яко и готино. Но, ако се замислите за дългосрочния му ефект върху подрастващите, а и нас — ние ще започнем да общуваме все по-малко на живо. В някакъв момент хората, които са участвали в този проект и са т.нар. whistleblower-и, бивши служители, казват, че Фейсбук има дори планове да стимулира определени нервни центрове на съзнанието ни, след като произведат подходяща технология, която не е толкова далече, така че да не се налага да правите действително нищо – да ви приспиват когато искат, да ви събуждат когато искат, да имитират любов, ако щете.“

Да си „преценяме“ сами

„Как да преценят сами? Алгоритъмът ги облъчва само и единствено с фалшиви новини, такива каквито те искат да видят, които съвпадат с тяхната гледна точка, това му е идеята – да ги задържи по-дълго време във Фейсбук. Излезте от там и животът ще бъде по-красив, факт.»

Ти сега ще спиш»

„Отдавна подкрепям тезата, че истинските властимащи са т.нар. GAFA — Google, Amazon, Facebook и Apple. Това са истинските властелини на света, няма никаква световна конспирация, свързана с банкери, евреи, рептили и всякакви такива неща, които се разпространяват във Фейсбук. Ние сами се докарахме до там технологичните гиганти да командват живота ни. Предадохме се още преди няколко години. Политиците, опълчвайки се срещу тях, какъв е шансът им? Колко трябва да си популярен, за да издържиш на една кампания от Google, Amazon, Microsoft, Apple срещу теб, която няма да ти срине рейтинга и няма да те извади от власт? Те плуват по течението заедно с тях. Не им налагат регулации съвсем умишлено. В Америка например, Обама беше един от президентите, който наложи една много особена мярка, която се казва «Неутралност на интернет». Иначе казано – доставчикът, който ви доставя интернет, ако той в това време доставя и други услуги, да речем, ако е телеком, който има и телевизия, да не приоритизира неговата телевизия спрямо всички останали телевизии, така че другите да са с отвратително качество, а неговата с перфектно. Защото това вече не е конкурентно. Първото нещо, което направи Тръмп беше да отмени този акт на Обама. Така че всяка компания да си приоритизира сама услугите, в резултат на което всички големи станаха още по-големи, а малките изчезват от американския пазар.

Историята се повтаря в България. През 2000 г. имахме близо 2500 интернет оператора, сега се броят на пръстите на двете ни ръце. И положението ще става още по-тежко. В момента, в който останат два, ще стане по същия начин като с «Топлофикация» — един монополист, който решава какво ще стане. Няма в съвременните общества политик или партия, които да могат да се опълчат.“

Гражданско общество

„Гражданско общество. Спорили сме с приятели относно тази поговорка — дали «битието определя съзнанието» или «съзнанието определя битието». В случая, в България 100% битието определя съзнанието. Битието ни е гадно и съзнанието ни е мрачно.

Страхуваме се от някакви демони, от някакви неща, свързани с невидими чипове във ваксини, 5G, кемтрейлс, които падат от небето, какви ли не глупости, които нямат връзка с реалността, но хората продължават да вярват в тях.

Дори съм сигурен, че голяма част от вашата аудитория вярва в тях. Искрено, с религиозна увереност и фанатизъм. Това е страшното. За да ги изтеглиш от тази дупка, в която са изпаднали, трябва да има лидерство, което да им покаже, че това не е така.

И хората да бъдат образовани. Това е единственият път напред. Само че ние, както и голяма част от страните в Източна Европа, където се забелязва тази тенденция на недоверие, зарязахме образованието още преди две десетилетия.

Колко изостава образованието при положение, че почти всяко от децата ни има таблет или смартфон в ръцете, знаят колко лесно, интерактивно и приятно е съдържанието там. Представете си, откъсвайки вниманието им от това, ги слагате в една консервативна среда на тедрадки, учебници, графики, поднесени по най-безумния възможен начин, както преди 200 или 300 години, просто на по-цветни страници, и очаквате тези деца да имат интерес и да бъдат запалени? Няма да бъдат запалени.“

Коментари:

comments powered by HyperComments